Afbeelding

voornemens fietsvakantie

Wat zijn jouw goede voornemens op de fiets voor het nieuwe jaar?

Photo by Tim Foster on Unsplash

Wat zijn jouw goede (fiets)voornemens voor het nieuwe jaar?

Het nieuwe jaar is weer even onderweg, maar het is altijd een goed idee om nog even naar je goede fietsvoornemens voor dit jaar te kijken. Wat wil je dit jaar met je fiets gaan doen?

Vaker fietsen!

Pak het komende jaar wat vaker de fiets. Je hoeft niet altijd een lange tocht te maken, of nog een keer een grens te verleggen. Juist die korte ommetjes tussendoor zijn een goede en laagdrempelige manier om wat vaker de fiets te pakken en wat beter in vorm te raken voor lagere tochten. Even een uurtje weg, de wind in de haren en de blik ver vooruit en lekker doortrappen, helpt vaak ook nog eens goed ontspannen, waardoor je ‘vrije tijd’ nog vrijer voelt. Extra leuk is, dat je tijdens zulke korte tochtjes dichtbij huis ook je eigen omgeving weer wat beter leert kennen. Wie weet ontdek je een leuk picknickplekje in dat natuurgebiedje om de hoek, een mooi uitzichtpunt vanaf een dijk of in een bosrand, waardoor je je eigen omgeving weer meer gaat waarderen. 

Wat vaker een mini-fietsvakantie

Denk je bij het woord ‘fietsvakantie’ aan lange tochten op een fiets die volhangt met fietstassen? Dat is niet ‘fout’, maar er is meer mogelijk dan dat. Een mini-fietsvakantie van een weekend bijvoorbeeld. Vul een fietstas, of zelfs een rugzakje, met wat spullen waarmee je het een nachtje uithoudt en ga op pad! Op steeds meer plekken zijn uitgezette routes voor een weekendje weg, maar je kan natuurlijk ook zelf je route uitstippelen. En overnachten? Dat kan in een van de vele B&B’s, trekkershutjes of, als je van meer avontuur houdt, op het trekkersveldje van een camping.  

Maak je fietsvakantie (nog) duurzamer

Rij jij altijd met je auto naar de regio waar je op fietsvakantie wil? Handig, maar niet altijd de meest duurzame manier om op vakantie te gaan. Wil jij dit jaar je fietsvakantie wat vergroenen? Dan kun je bijvoorbeeld eens een trein pakken. Voordeel: je hoeft je auto ook niet op te halen, waardoor je een stuk flexibeler kan zijn bij het plannen van je route. Meer tips vind je hier.

Wat meer aandacht voor je fiets

Meer korte tochtjes en meer mini-fietsvakanties betekent dat je fiets ook wat meer moet afzien. Kortom, met al die tochtjes verdient je fiets wel wat extra  aandacht kan gebruiken. En natuurlijk weet je wel dat je eigenlijk altijd na een tochtje even de borstel over je fiets moet halen en even alle viezigheid uit je derailleur moet schrobben, maar doe je dat ook altijd? Als het antwoord op die vraag ‘nee’ is, heb je bij deze een goed voornemen voor het nieuwe jaar! Geef je fiets een beetje extra liefde, dan krijg je die vanzelf terug! 

Zorg ervoor dat je fiets goed past

Niet alleen aandacht voor je fiets is belangrijk, je moet ook aandacht voor jezelf hebben! Heb je tijdens of na het fietsen vaak last van kleine ongemakjes, zoals tintelingen, kleine pijntjes of stijve schouders? Dan zou het zomaar kunnen dat je fiets niet (meer) goed past, of dat die niet meer goed is afgesteld. In dat geval hoort een goede bikefitting op je lijstje met goede voornemens. Dan zit je dit jaar weer lekker op je fiets! 

Doe eens wat anders!

Ga je elk weekend met je mountainbike het bos in? Of ben je juist een lange-afstand fietser? Trek er eens op uit op een hele nieuwe manier! Hoe precies, dat maakt natuurlijk niet uit. JE kan je eigen fiets thuislaten en ergens een hele ander type fiets huren, om bijvoorbeeld je eerste mountainbiketocht te rijden, of juist de dikke banden omruilen voor de smalle banden van een wegfiets. Maar van omgeving wisselen kan natuurlijk ook. Verruil het bos voor een tocht over het strand. Ga van gravel naar asfalt, of juist van de polderweggetjes naar de bospaden. Daarbij een beetje uit je comfortzone komen is helemaal niet erg, want zo ontdek je juist nieuwe technieken, plaatsen en wellicht een nieuwe hobby!

Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk. Wat zijn jouw goede voornemens op de fiets voor het komende jaar?