Waarom een fietsvakantie in eigen land wél leuk is

Bij avontuurlijke fietsvakanties denk je misschien al snel aan tochten door het buitenland. Maar toch moet je een tocht door je eigen land echt niet overslaan. Wat een fietsvakantie in Nederland toch een avontuur maakt? Dat vertellen we je hier. 

Slingerende gravelpaden door diepe beekdalen, uitzichten vanaf heuveltoppen en stops in onbekende plaatsjes met soms nauwelijks uit te spreken namen. Dat ruikt naar avontuur. Maar ook in je eigen land kan je volop avonturen beleven. 

Weinig afstand, veel afwisseling

België en Nederland zijn dan wel klein, de lage landen bewijzen wel dat ook kleine landen heel wat te bieden hebben. Zeker op het gebied van landschappen. Duinen aan de kust, ruige heuvels in de Ardennen, uitgestrekte polderlandschappen, zandverstuivingen, brede rivieren met hoge dijken en coulisselandschappen. Je vindt het allemaal, soms op nauwelijks een dag rijden van elkaar!  En omdat je fietsend ook nog eens op veel meer en andere plekken kan komen dan wandelend of met de auto, zie je het land ook nog eens van een hele andere kant. 

Makkelijk

Een fietsvakantie in het buitenland is soms een behoorlijke onderneming. Jij, je spullen en je fiets moeten op je vakantiebestemming aankomen én weer naar huis... Met de trein gaan is een optie, maar een treinreis met de fiets is niet altijd ideaal. Je moet regelmatig al je spullen en je fiets van de ene naar de andere trein sjouwen en maar hopen dat je je trein niet mist. Als je met de auto gaat, dwing je jezelf tot een rondrit. Dat is natuurlijk helemaal niet vervelend, maar het beperkt je soms wel een beetje. En natuurlijk staan je auto en fietsendrager ook langere tijd ergens onbeheerd op een parkeerplaats. 

Een fietsvakantie in eigen land kun je gewoon vanuit huis beginnen. Geen gedoe met files, parkeren en treinen. Zeker als je voor het eerst op fietsvakantie gaat is dat best fijn, want op dat moment moet je al aan genoeg dingen denken.  

Duurzaam

Een fietsvakantie is natuurlijk al duurzaam, maar het overslaan van die reis naar een vakantieregio maakt het allemaal nóg duurzamer. En dat dus zonder op plezier te bezuinigen!

Mooie overnachtingsplekken

Er zijn volop overnachtingsplekken dichtbij huis die perfect zijn voor fietsvakantiegangers. Neem bijvoorbeeld de natuurkampeerterreinen, kleinschalige campings waar je met je trekkerstentje prima terecht kan. Op sommige plekken zijn er zelfs fietsroutes langs al die terreinen uitgezet.  Maar het kan nog mooier, soms kan je ook kamperen bij iemand in de achtertuin