Natuurkampeerroutes, met je fiets en tent op pad door Nederland

Met je tent en je fiets op pad door Nederland? Dat kan! Je kunt, zelfs in ons kleine landje nog genieten van de stilte van de natuur. 

Op de Nederlandse natuurkampeerterreinen kun je als fietser op doortocht vaak terecht op een trekkersveldje. Maar Stichting de Groene Koepel, die de terreinen beheert heeft in acht regio’s ook routes tussen die natuurkampeerterreinen uitgezet: de natuurkampeerroutes.

Natuurkampeerterreinen in Nederland

Er zijn bijna 150 natuurkampeerterreinen in Nederland. Kampeerterreinen waar rust en natuur centraal staan. Je vindt de kampeerterreinen in bossen, in de duinen, aan rivieroevers, oude boomgaarden en soms zelfs binnen de wallen van een oud fort. Ze zijn kleinschalig, maar je staat er eigenlijk nooit scheerlijn aan scheerlijn. Geen zwembaden en animatieteams, maar wel goede faciliteiten. Kortom: prima terreinen voor wie er met de tent actief op uit wil trekken om te genieten van de rust en ruimte in de natuur. Wel moet je in bezit van de natuurkampeerterreinkaart. 

Op de natuurkampeerterreinen vind je vaak een trekkersveldje, waar je voor een korte periode je tent kan opzetten. Ideaal als je op doorreis bent, want er is daardoor bijna altijd een plekje voor je. Alleen in de allerdrukste periodes, zoals de zomervakanties en rond Pasen, Hemelvaart en Pinksteren, is het raadzaam om even van tevoren te checken of er nog plek is. 

Natuurlijk kun je zelf de kaart erbij pakken en je route langs al die terreinen plannen. Maar er zijn ook acht ‘natuurkampeerroutes’. Meerdaagse tochten langs de natuurkampeerterreinen in een streek. Op die manier weet je zeker dat je langs de mooiste plekjes rijdt en overnacht op de leukste terreinen. 

Acht natuurkampeerroutes

De acht routes voeren je door de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Noord-Brabant en Overijssel. Naast die provinciaal georiënteerde routes, zijn er ook nog meer streekgebonden tochten: door de Achterhoek en over de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden. Van die laatste route bestaan twee varianten: een winterse en een zomerse. Bij die laatste kan gebruik gemaakt worden van een aantal fietsveerpontjes, die alleen in het zomerseizoen varen. 

De routes variëren in lengte van 268 kilometer (de route door Drenthe) tot een stevige 520 kilometer door Noord-Brabant, maar alle routes hebben één belangrijk ding gemeen: ze laten je een aantal van de mooiste stukken natuur van Nederland zien. 

De routebeschrijvingen en bijbehorende gpx-files zijn gratis te downloaden op de site van de Groene Koepel