Afbeelding

kamperen fietsvakantie

Op steeds meer plekken ben je ook welkom om in iemands achtertuin je tentje op te zetten. Een alternatief voor wildkamperen?

Photo by Ali Kazal on Unsplash

Geen trekkersveld? Dit zijn alternatieven

Wie bikepackingtrips maakt, weet dat het soms lastig kan zijn om een goede kampeerplek te vinden. In sommige gebieden zijn de kampeerplekken voor trekkers dun gezaaid. Als alternatief kan wildkamperen vaak ook niet. Maar gelukkig zijn er nog veel andere opties, zodat je veilig én legaal je tent op kan zetten. 

Van achtertuin naar achtertuin

Kamperen in iemands achtertuin is een van die opties. Dat klinkt wellicht een beetje raar, maar steeds meer mensen bieden een klein kampeerplekje in de achtertuin aan. Een prima plek om tijdens een lange bikepackingtocht de nacht door te brengen. Het is legaal, je bent immers niet aan het wildkamperen, en als je je van tevoren aanmeldt, ben je verzekerd van een plekje voor de nacht. 

Hoe weet je waar je kan kamperen?

Er zijn meerdere platforms waar je je kan aanmelden als je gebruik wil maken van zulke micro-kampeerplekjes. Zo’n platform kan je een beetje zien als een combinatie van het welbekende Air B&B, couchsurfing en bekendere verzamelwebsites van kampeerplekken. Campspace.com is een van de grotere platforms. Die website richt zich op kleine kampeerterreinen in de bredere zin van het woord. Van microcampings bij de boer, tot kleine plekjes letterlijk bij iemand in de achtertuin. 

Van achtertuin naar achtertuin

Letterlijk in iemands achtertuin kamperen, kan via het platform ‘Welcome to my garden’’. Zoals de naam al suggereert, is dat echt een platform voor kleine simpele plekjes, letterlijk bij iemand in de achtertuin. Hoe luxe zo’n plekje is, is afhankelijk van de bewoners van het huis, maar zoals de website zelf zegt: in principe wordt er alleen een plek aangeboden waar je je tent op kan zetten. Andere zaken, zoals een douche, zijn in principe bonus. Dat is een groot verschil met Campspace waar veel vaker kleine, maar echte campings op te vinden zijn. 

Leuk om te weten: Campspace is opgericht in Nederland en Welcome to my garden is opgericht in België. Het bereik van de twee platforms rijkt echter veel verder dan de Lage Landen. Allebei de platforms zijn de laatste jaren hard gegroeid en via de platforms kun je inmiddels in grote delen van Europa een plekje vinden.