Afbeelding

duurzaam fietsvakantie

Van de natuur wil je blijven genieten, ook op de fiets. Dan moet je je fietsvakantie natuurlijk zo duurzaam mogelijk maken. 

Unsplash

Je fietsvakantie nóg duurzamer maken? Zo doe je dat!

Een fietsvakantie is natuurlijk al hartstikke duurzaam. Immers, op de fiets stoot je geen uitlaatgassen uit. Maar kan het nóg duurzamer? Misschien wel! Met deze tips kan je je vakantie nóg duurzamer maken.

Tijdens je fietsvakantie geniet je natuurlijk volop van de natuur. Hoofd in de wind, genieten van het uitzicht, of juist van de geuren en alle tinten groen van een mooi bos. En dat is ook de reden dat juist wij zo zuinig op onze natuur moeten zijn. Immers, als we zo willen blijven genieten, moeten we goed voor de natuur zorgen.  

Duurzame vakantie-uitrusting en -onderdelen

Textiel is van nature niet waterdicht. De waterdichtheid van je regenjas komt voornamelijk door een slimme combinatie van chemische stoffen, die een waterdicht laagje over de stof van je jas of rugzak vormen: fluorkoolstoffen. Die zijn alleen behoorlijk giftig, en breken slecht af in het milieu. En die stoffen kunnen tijdens het maken van je jas, of als je jas na jaren trouwe dienst toch in de vuilnisbak terecht komt, ook weer in de natuur terechtkomen. En dat geldt niet alleen voor je regenjas, maar ook voor je tent, fietstassen, regenhoezen, slaapzakken en ga zo maar door. Gelukkig werken steeds meer outdoormerken met milieuvriendelijke alternatieven op fluorkoolstoffen. Kijk bij de aankoop van je kleding eens of je producten met een bluesign-label ziet. Dat is een label voor spullen die milieuvriendelijk zijn geproduceerd. En denk ook eens aan waar de grondstoffen vandaan komen! Er zijn veel merken die producten van ethisch gewonnen wol of dons maken.

En niet alleen voor je kleding en uitrusting komen er steeds meer duurzame artikelen op de markt. Ook voor je fiets zijn er steeds duurzamere materialen te krijgen. Van bidons van gerecycled plastic tot hergebruikte onderdelen.

Vervang je spullen niet te snel

Dit gaat vooral om je kleding en kampeeruitrusting. Daar moet je eigenlijk naar kijken zoals je naar je fiets kijkt. Als er eens een remblokje afgesleten is, dan vervang je niet je hele fiets maar je repareert dat ene onderdeel. Dat zouden we ook wat vaker met de rest van onze uitrusting moeten doen. Dus: als er eens een rits of een gesp stuk gaat, koop dan niet meteen iets nieuws, maar kijk of je de schade kan (laten) repareren. Dat scheelt je zelf vaak ook nog flink wat geld. Ook dit is iets waar veel merken rekening mee houden. Ze ontwerpen ritsen bijvoorbeeld zo dat je die makkelijk kan (laten) vervangen, zonder dat bijvoorbeeld de waterdichtheid van je jas daar onder lijdt. Want het meest duurzaam is natuurlijk om niet zo vaak spullen te kopen. Dan hoeft er ook minder geproduceerd te worden.

 

Maak je fiets schoon op een aangewezen plek

Tijdens een lange tocht wil, of moet, je soms je fiets even schoonmaken. Rotzooi uit de derailleur en de remmen, een klein beetje de ketting smeren. Het hoort erbij. Maar kijk uit waar je dat doet. De kans is namelijk groot dat je daarmee ook allerlei spullen in de natuur spoelt, die daar beter niet terecht kunnen komen. Van druppels kettingsmeer tot het sopje waarmee je je fiets even schoons chrobt. Daarom is het verstandig om dat soort onderhoud tijdens je vakantie zo veel mogelijk op daarvoor aangewezen plekken te doen. Gelukkig hebben steeds meer fietsvriendelijke hotels en andere accomodaties een prima gelegenheid om je fiets even de broodnodige aandacht te geven.

Laat geen rotzooi slingeren

Zwerfafval is een van de grootste ergernissen voor vakantiegangers. Zelfs op de meest ongerepte plekken in de bergen kun je nog zwerfafval tegenkomen. Folie van energierepen en gelletjes, lege waterflesjes en plastic wikkels van snoepjes, je komt het overal tegen. En vaak is het er niet eens expres neer gegooid, maar bijvoorbeeld weggewaaid uit een jaszak, of een openstaande prullenbak. Maar ook dat is makkelijk te voorkomen, door zelf minder plastic mee te nemen. Bijvoorbeeld door je energierepen zelf te bakken en te verpakken, en wikkels, papiertjes en dergelijken altijd even in een dichte zak weg te stoppen.

Pak de trein!

Wie een fietsvakantie niet vanuit huis wil starten, pakt toch al snel de auto. En toegegeven, de auto is nog steeds een makkelijke en relatief snelle manier om op je plaats van bestemming te komen, zonder dat je al honderden kilometers in de benen hebt voordat je in het gebied bent waar je echt op vakantie wil. Fietsen op de drager en je bent er zo. Ideaal als je bijvoorbeeld eens wil mountainbiken in de échte bergen.

Maar kijk toch nog eens goed naar het openbaar vervoer. Veel treinmaatschappijen hebben namelijk prima regelingen voor fietsen in de trein en in treinen is er steeds meer ruimte om je fiets veilig mee te kunnen nemen. En wist je dat sommige regio’s ook heuse fietsbussen hebben? Bussen met speciale aanhangers waarop je fiets stevig staat, zodat die niet tussen alle koffers in een bagageruim ligt. En in veel Alpenlanden zijn er ook nog passen waarmee je met fiets en al in de kabelbaan kan. Ideaal voor mountainbikers!

Groene accommodatie

Toegegeven, het is wel ontspannen als je tijdens je vakantie even lekker in de watten wordt gelegd in een luxe hotel. Maar een luxe resort is niet altijd je meest milieuvriendelijke bestemming. Je kan ook voor een groene bestemming kiezen, een kleine natuurcamping, of een vakantieboerderij bijvoorbeeld. Dan ben je vaak meteen dichter bij de natuur! En wat ook nog fijn is: zulke meer kleinschalige accommodaties zijn vaak prima aangepast op fietsers die op doortocht zijn.