Afbeelding

weekendtochten fietsen nederland

Wijdse uitzichten vanaf de dijken, is natuurlijk typisch iets voor een fietstocht door Nederland.

Pixabay

10 fietstochten voor een weekendje door Nederland

De LF-routes zijn inmiddels een begrip aan het wroden in Nederland. Maar, lange routes zoals de Waterlinieroute en de LF kustroute zijn flinke meerdaagse tochten. Te lang voor een weekendje weg. Daarom heeft het Fietsplatform nu ook tien weekendtochten gelanceerd. 

De weekendtochten zijn eigenlijk korte rondjes rondom de LF-icoonroutes. Je fietst een deel van de route, en gaat via het knooppuntennetwerk in de omgeving weer terug naar je beginpunt. Zo heb je in drie dagen een mooie indruk van de omgeving. Perfect voor een (lang) weekend weg. Rondom de vier LF-routes die nu bestaan, zijn bij elkaar tien van dit soort tochten uitgezet. 

Rondom de LF- Maasroute

De LF Maasroute loopt van de kust bij Rotterdam tot Zuid-Limburg. De route Tussen Maas en Haringvliet laat je in een weekend de mooiste plekken zien aan de benedenloop van de Maas. Je fietst over de eilanden Voorne-Putten en Hoeksche Waard. Dat betekent soms flink klimmen om een brug over te komen, of je benen juist even laten rusten terwijl je op een veerboot wacht. Onderweg ontdek je dat een gebied dat ogenschijnlijk flink stedelijk is, of helemaal is ingepolderd, toch bijzondere natuur heeft. En in de vestingstadjes bruist het van de cultuur. Te vlak? Ga dan op pad over de route Limburgse Maas en Beken.  In het Limburgse heuvelland fiets je juist over glooiende hellingen, plateau’s met vergezichten en vrolijk stromende en klaterende beekjes tussen de heuvels. Uiteraard afgewisseld met gezellige en karakteristieke Limburgse dorpjes. 

Drie dagen over de Zuiderzeeroute

In Friesland geniet je drie dagen van het water tijdens een tocht door het zuidwesten van de provincie. De Friese Zuiderzeeroute voert je langs bijzondere waterwerken en historische steden en kleine maar prachtige terpdorpjes. En denk nou niet dat je alleen maar weilanden en water ziet. Want dit deel van Friesland is juist ontzettend gevarieerd. Bos, water en weilanden wisselen elkaar hier af. 

Vijf weekendtochten langs de Nederlandse kust

De Nederlandse kust is lang en de LF-kustroute ook, en langs zo’n lange tocht is natuurlijk veel te zien. Vandaar dat er niet minder dan vijf weekendtochten langs deze route zijn. Die brengen je langs statige Hollandse buitenplaatsen, bijzondere historische waterwerken en eeuwenoude terpdorpen. Hier vatten we de vijf routes samen

Forten en vestingen langs de Waterlinie

Het westen van Nederland werd eeuwenlang beschermd door waterlinies. De Hollandse Waterlinies weekendtocht laat je in een paar dagen de hoogtepunten zien van een periode waarin Nederland niet alleen tegen het water streed, maar ook mét het water. Bereid je voor op typisch Nederlandse polderlandschappen, maar ook mysterieuze bunkers en forten. De wat er te zien is langs de route Forten en Vestingen laat zich raden. Hier duik je in de geschiedenis van het rampjaar 1672 toen de Republiek der Verenigde Nederlanden zich ternauwernood kon redden. Je rijdt door het open landschap van het Groene Hart, dat toen onder water werd gezet. Afstappen doe je in historische vestingsteden als Gorinchem en Schoonhoven.