Afbeelding

weekendtochten fietsen kust

Uitzicht over de Waddenzee vanaf de dijken. 

Pixabay

5 weekendjes fietsen langs de Nederlandse kust

De Nederlandse kust is lang en de LF-kustroute ook, en langs zo’n lange tocht is natuurlijk veel te zien. Vandaar dat er niet minder dan vijf weekendtochten langs deze route zijn. 

De Kust- en Buitenplaatsen weekendtocht voert je langs de historische buitenplaatsen in het oude gewest Holland. Maar tussen al die statige gebouwen liggen juist ook kleine lintdorpjes die het Hollandse landschap eeuwenlang kenmerkten. Langs de Wadden liggen twee routes. 

De tocht langs de Friese kust en Lauwerszee is een prachtige tocht voor vogelliefhebbers, met uitzichten over de Waddenzee, het Nationaal Park Lauwersmeer waar je met een beetje geluk een zeearend spot en de wijdse Friese polders rondom steden als Dokkum. Op de route Friese kust en Middelzee duik je in het verleden met een route door een gebied dat ooit een binnenzee was: de Middelzee. 

Aan de andere kant van de provinciegrens ligt nog een route langs de Wadden, de tocht langs de Groninger Wadden brengt je door het lege Groninger land waarbij je langs het mooiste dorp van Nederland, Winsum, komt. Verrekijker mee, want ook hier heb je volop uitzicht over de weilanden, waar je vaak goed vogels kan kijken.
Helemaal uniek is de Eems-Dollard, die je met de gelijknamige fietsroute kan ontdekken. Het bijzondere aan dit stukje Groningen is dat je door een gebied met een bijzondere geologische historie rijdt. Resten stuwwal uit de ijstijd, zeeklei en kwelders liggen hier dicht bij elkaar. En ook hier bijzondere historische terpdorpen. 
 

Meer weekendtochten door Nederland? Hier vind je nog meer mooie fietstochten voor een weekendje weg