Afbeelding

bike fitting

Als je in een goede houding op je fiets zit, heb je utieindelijk veel meer fietsplezier!

Waarom je een bikefitting moet doen!

Een bikefitting, het precies (laten) afstellen van je fiets op jouw lichaam klinkt misschien een beetje vergezocht. Immers, de zadelhoogte aanpassen kun je zelf wel en meer heb je ook weer niet nodig, toch? Think again! Zeker als je van plan bent grote afstanden af te leggen, is het helemaal geen gek idee om je fiets eens goed aan te passen aan jouw lichaam!

Wat is een bikefitting?

Bikefitting, oftewel fietsmeting, is kort gezegd het vaststellen van de voor jou beste fietshouding en daar je fiets vervolgens op aanpassen. De juiste zadelhoogte, de zadel setback, stuurbreedte, stuurdrop, alles passeert de revue. Als je een hele uitgebreide bikefitting doet, wordt er zelfs gekeken naar hoe je je schoenen op je pedalen klikt. Alles om ervoor te zorgen dat de ergonomie van je fiets zo optimaal mogelijk is. En dat is niet alleen maar voor professionele wielrenners. Ook voor recreatieve fietsers is een bikefitting een goed idee. Waarom? 

Meer fietsplezier

Uiteindelijk breng je heel wat tijd door op je fiets. Als je al die tijd in een krampachtige houding moet zitten, wordt dat vanzelf vervelend. Waarom zou je er dan niet voor zorgen dat je op een goede comfortabele manier op je fiets zit? Dat vergroot alleen maar het plezier waarmee je fietst en uiteindelijk is dat plezier toch ook de reden dát je zo graag op je fiets zit. 

Minder blessures

Een van de meest voorkomende oorzaken van zadelpijn is een verkeerde zithouding. Als je verkeerd zit, ook al is het maar een klein beetje, levert dat vaak pijntjes op, zeker als je lange afstanden maakt of intensieve tochten onderneemt. En niet alleen zadelpijn komt veel voor. Pijnlijke polsen, schouders, rugklachten, maar ook beenklachten ontstaan snel bij een verkeerde houding op je fiets. Een goede bikefitting kan veel van dat soort klachten voorkomen.

Meer snelheid of uithoudingsvermogen

Als je rondrijdt met klachten, rij je uiteraard minder hard en minder ver dan wanneer je pijnvrij zou rijden. Dat staat als een paal boven water. Maar ook als je niks naars voelt, kan een verkeerde houding er voor zorgen dat je eerder moe bent, of eerder aan je limiet zit. Probeer maar eens op een fiets met een te laag zadel een flinke col te beklimmen, na een tijdje ben je bekaf. Gewoon omdat je de kracht in je spieren niet optimaal op je pedalen kan zetten. 

Zelfvertrouwen op de fiets

Fietsen is natuurlijk voor een groot deel een balansoefening. En als je goed op je fiets zit, zit je vanzelf ook beter in balans. Daardoor rij je, soms ongemerkt, met veel meer vertrouwen rond. Je gaat makkelijker door die scherpe haarspeldbocht, springt met je mountainbike makkelijker over een stronk heen en slinger je vloeiender over een flowende singletrail. 

Hoe uitgebreid is je bikefitting?

Bij de meeste gespecialiseerde fietsenhandels kun je een bikefitting laten doen. Dan worden je lichaamsmaten opgemeten en met die gegevens worden de zadelhoogte, stuurdrop en dat soort zaken aangepast. Echter, daarmee ben je er vaak nog niet. Uitgebreidere bikefits kijken ook naar hoe je beweegt. Elk lichaam is immers anders en de manier waarop je beweegt kan invloed hebben op hoe je je fiets moet af (laten) stellen, of zelfs op de vorm van je zadel. Zijn de maten van je fiets helemaal perfect afgesteld, maar heb je bijvoorbeeld toch snel last van kramp of kleine pijntjes? Dan kan het lonen om zo’n uitgebreide bikefitting te laten doen, waarbij er ook wordt gekeken naar hoe je beweegt. Een kleine aanpassing kan dan een wereld van verschil maken!