Afbeelding

wintertips fietsen

Op deze manier blijf je genieten van dit soort mooie winterse tochten

Photo by Alex Rashin on Unsplash

Zo fiets je door tijdens een gure winter

De winter is een prima seizoen voor een fietstocht. De bevroren velden en besneeuwde bossen zijn een lust voor het oog. En met een paar tips overleven jij en je fiets die winter makkelijk!
 

Winterkleding

In elk cliché zit een kern van waarheid en dat geldt zeker voor het cliché dat slecht weer niet bestaat, maar slechte kleding wel. Oftewel: als je in de winter op de fiets stapt, moet je je daar natuurlijk wel op kleden. Armstukken en een windstopper volstaan waarschijnlijk niet meer, maar met een paar aanpassingen en aanvullingen op je fietsgarderobe, ben je goed op de kou voorbereid.

Maak je fiets winterklaar

De winterse omstandigheden zijn vaak een stevige aanslag op je fiets. Door het nattere weer spat er meer viezigheid op van de weg, waardoor je fiets binnen een paar kilometer onder de modder zit. En dan hebben we het nog niet over al die pekel. Alleen als je fiets in topconditie is, kan die dat aan, dus zorg ervoor dat alles in orde is voordat je de weg op gaat. 
Denk trouwens ook aan je verlichting. Het is in de winter wat eerder donker en als het slecht weer is, kan ook midden op de dag het zicht op de weg slecht zijn. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent, gewoon voor je eigen veiligheid! 

Warm drinken mee

’s Zomers kan een drankje in je bidon soms niet koud genoeg zijn, maar ’s winters is een lekkere warme drank onderweg een must. Een isolerend bidonnetje thee kan net dat beetje extra warmte onderweg geven, waardoor je nog even kan blijven rijden. Wat ook kan: je isolerende bidon vullen met warm water en dan los een zakje kant-en-klaar soep en een theezakje meenemen. Dan kun je een beetje afwisselen en heb je tijdens je tocht ook nog wat extra zout en andere mineralen bij je. Vergeet dan natuurlijk niet om een (opvouwbaar) bekertje mee te nemen. 

Pas je tocht aan op de omstandigheden

Een koude tocht kan een behoorlijke inspanning zijn. Om warm te blijven, verbruikt je lichaam namelijk heel wat energie. Pas de lengte en intensiteit van je tocht daar op aan. Ga voor een net iets minder technische MTB-trail, beklim een heuveltje minder en ga voor een paar kilometer minder.