Afbeelding

warme drank fietstocht

Een warme drank kan in je bidon, maar een mok en een thermosfles in je fietstas kan natuurlijk ook! 

Photo by Luke Porter on Unsplash

Doen: warme drank mee tijdens een koude fietstocht

Dat koud en nat weer geen belemmering hoeft te zijn om een mooie fietstocht te maken, dat weten we. Maar het is natuurlijk wel fijn om tussendoor een klein beetje op te kunnen warmen. Neem daarom eens lekker warm drinken mee als je in de herfst of winter op pad gaat. 

Drinken, ook als het koud is

Of het nou warm of koud is, tijdens een fietstocht span je je in en dus verdampt er vocht. In de zomer merk je dat maar al te goed, doordat het zweet op een warme zomerdag van je lichaam gutst. ’s Winters merk je daar waarschijnlijk een stuk minder van. Je lijkt minder te zweten en je krijgt minder snel dorst dan in de zomer. Toch verdamp je wel degelijk vocht en dus is het belangrijk om goed te blijven drinken. Je kan natuurlijk je ‘gewone’ drinken in je bidon gooien, maar als je het al koud hebt, helpt een slok koud water of koude sportdrank niet mee. Dus waarom zou je het nutte en het aangename niet met elkaar verenigen en warm drinken meenemen?

Een van de grootste voordelen van warme dranken, is dat je er ook daadwerkelijk even warm van wordt. Het overkomt iedereen wel eens dat het net iets kouder is dan je verwachtte, waardoor je eigenlijk te koud bent aangekleed. Op zo’n moment kan een slok warm drinken helpen te voorkomen dat je helemaal verkleumt. 

Wat neem je mee?

Dat ligt een beetje aan het doel. Fiets je rustig en wil je vooral lekker kunnen opwarmen, dan kan bijna elke lekkere warme drank mee. Het draait dan immers toch om bijkomen, opwarmen en gewoon genieten. 
Maak je een iets intensievere tocht, dan kan het handig zijn om rekening te houden met wat eigenschappen van dranken. Thee kan nooit kwaad. Voor de lekker en wat extra energie kan je daar nog een schep honing bij doen. Koffie kan in kleine hoeveelheden, maar hou er rekening mee dat koffie vaak ook voor uitdroging kan zorgen. Warme chocomel is een klassieker die altijd lekker is. 

Hoe hou je je drankje warm?

Het meest eenvoudige is natuurlijk een geïsoleerde bidon. Die past makkelijk in je bidonhouder én houdt je drankje lang lekker warm. Maar een gewone bidon kan ook. Natuurlijk koelt de inhoud wel wat sneller af. Om alles zo lang mogelijk warm te houden, kun je je bidon met warme drank in de achterzak van een fietsshirt dragen. Jas eroverheen en je warme bidon blijft enigszins geïsoleerd. Niet perfect, maar wel beter dan in je bidonhouder. Ondertussen zorgt je lichaamswarmte er voor dat de inhoud van je bidon niet meteen helemaal afkoelt. Wel uitkijken, zeker als je een bidon van zacht plastic hebt. Die kunnen vaak minder goed tegen warme dranken. Het plastic kan wat zacht worden en een smaakje afgeven. Ook moet je uitkijken dat je dan niet je vingers brandt aan de warme buitenkant van de bidon. 
Ga je voor een langere ontspannen tocht en maakt een grammetje meer of minder niet uit, dan is een kleine fietstas met een gewone thermosfles natuurlijk ook een prima idee. Voordeel daarvan is dat thermosflessen vaak voorzien zijn van een drinkbeker in de dop, waardoor je net iets makkelijker drinkt.

Hou je fles schoon

Als je dan toch wat meer spullen meeneemt, is het eigenlijk een goed idee om niet zomaar warme drank in je thermosfles of bidon te doen, maar gewoon warm water. Met warm water kun je immers van alles maken. Een snel kopje oploskoffie, kant-en-klaar soep, of gewoon een kop thee. Enige dat je mee hoeft te nemen is een zakje met wat jij lekker vindt, en een bekertje. Groot voordeel is dat je na je tocht minder hard moet schrobben om te voorkomen dat je drinken later allerlei gekke smaakjes krijgt.