Afbeelding

Fietsen in de herfst

Soms is de herfst afzien, maar dat kan ook gaaf zijn! 

Gure herfst? Met deze tips fiets je door! 

Fietsen in de herfst is heerlijk, maar soms is een herfsttocht ook een beetje afzien. Met deze tips sla jij je met je fiets door de guurste herfsttochten heen. 

Genieten in de regen

Natuurlijk is een gure fietstocht afzien, maar daarin schuilt juist het plezier. Ja, je leest het goed. Soms is het heerlijk om nat te regenen, de gure wind langs je gezicht te voelen en het zand dat van de weg opspat tussen je tanden te voelen knarsen. Waarom? Is het de adrenaline? Geven de wind en de regen je juist dat beetje extra binding met de natuur? Is het omdat je de fietspaden met zulk slecht weer bijna helemaal voor jezelf hebt? Of is het gewoon kinderlijk plezier en ben je eigenlijk nog steeds dat kind dat het fantastisch vindt om in de plassen te stampen?

Hoe het ook zij, een tocht door de regen kan écht genieten zijn. En met een beetje voorbereiding geniet je alleen maar meer! 

Slecht weer bestaat niet, wel slechte kleding

Dit is een oud en bekend gezegde onder buitensporters. In het echt bestaat slecht weer wel degelijk, maar met goede kleding kun je je er ook goed tegen wapenen. Laagjeskleding is dan altijd dé truc. Een laag die transpiratievocht afvoert, een laag die isoleert en een laag die regen en wind buiten houdt. Zorg er wel voor dat die laatste laag goed ademt, anders word je van je eigen zweet net zo nat en koud als van een regenbui. Ook fijn om te hebben: goede overschoenen en handschoenen! Anders zit je binnen een paar kilometer met verkleumde vingers en tenen op de fiets. Nog een tip: fietsbril op. Daarmee houd je de regen en de modder uit je ogen! 


Op zoek naar een goed regenjack? In BIKE explorer 4 van 2022 testen we de beste regenjacks. Hier kun je dat nummer nabestellen. 

Bestel nu


Spatborden

Bij natte omstandigheden zie je veel wielrenners, gravellaars en mountainbikers met zo’n bruine streep modder over hun rug rondfietsen. Door wind en regen wordt de weg eerder en erger vuil (over MTB-trails en gravelpaden gaan we het maar even niet hebben). Al die viezigheid wordt door je banden omhoog geslingerd, ook als het droog is. Een eenvoudig spatbord houdt het ergste vuil en de meeste nattigheid wel tegen. Wellicht niet alles, maar alle beetjes helpen, nietwaar? Kijk in de winkel goed om je heen naar spatborden die op jouw fiets passen.

Pas je techniek aan

Die natte ondergrond vraagt om nog een aanpassing: let op je techniek. Je fiets heeft op een nat wegdek of een modderige trail minder grip en daar moet je wel rekening mee houden als je in de remmen knijpt of een scherpe bocht aansnijdt. Probeer ook plassen te vermijden, zeker als je op onverharde paden rijdt. Daar is het water in een plas vaak zo troebel dat je niet kan zien of er een steen of boomwortel in het water ligt, of nog erger: de kleine plas blijkt eigenlijk een gat te zijn waar je met veel geweld (en schade) doorheen stuitert. 

Wees zichtbaar

In de herfst wordt het wat eerder donker. Mocht er dan een stevige herfstbui vallen, dan belemmert dat ook het zicht. Het is op zulke momenten fijn als je goed zichtbaar bent. Niet alleen de verlichting op je fiets moet in orde zijn, het is ook fijn als je zelf een beetje goed zichtbaar bent. Zeker wanneer het nog licht is, maar het wel flink regent, dan is een opvallend gekleurd regenjack beter zichtbaar dan dat kleine lichtje.  

Zorg dat er thuis iets warms klaar staat

Elke prestatie wordt beter als je een fijne beloning in het vooruitzicht hebt. Zorg ervoor dat je thuis alvast een fijne opwarmer klaar hebt staan als je bij guur weer op pad gaat. Met een warme kop chocolademelk, een volle kan thee of een kom stevige soep ben je alle kou zo weer vergeten. 

Alles schoon en droog

Als je thuis bent, lonken de warme dranken en de douche, maar vergeet niet je fiets wat te verzorgen. Want niet alleen jij hebt afgezien, ook je fiets heeft er een barre tocht opzitten. Dat betekent schoonmaken! Wissel eerst even je natte fietskleding om voor iets comfortabels, maar begin daarna meteen aan je fiets, want door al dat vocht en vuil slijt alles razendsnel, ook als je fiets stil staat. En die kleding? Kijk goed naar het waslabel en was je outfit volgens de instructies. Dan gaan zowel je dure fiets als je dure kleding zo lang mogelijk mee. 

Natuurlijk mag je thuisblijven

Niks moet, dus door de regen fietsen ook niet. Je fietst voor de lol. Giert de wind om het huis en klettert de hagel tegen de ramen? Natuurlijk mag je dan thuisblijven. Want terwijl je op je smalle banden over het asfalt glibbert, of het grove profiel van je mountainbikebanden geen grip heeft in de modder, lijden je materiaal en de trails misschien wel meer dan noodzakelijk is. Zeker op mountainbiketrails en gravelpaden wordt er geadviseerd even te wachten tot alles weer wat droger is. Trailrespect heet dat