Afbeelding

Bidon schoonmaken

Begint je bidon een beetje muf te ruiken? Op deze manier ruikt je bidon weer schoon!

Pixabay

Hoe maak je je bidon schoon?

Zonder bidon ga je eigenlijk niet de weg op. Maar vroeg of laat is je bidon toe aan een poetsbeurt. Niet alleen van buiten, maar vooral van binnen. Zeker bidons van zacht plastic willen na een tijdje nog wel eens een raar luchtje krijgen. Hoe kom je daar vanaf, en hoe zorg je er voor dat dat zo min mogelijk gebeurt?

Bidons heb je in veel verschillende soorten, maten en materialen. Allemaal hebben ze hun eigen voor- en nadelen, en daarmee hebben ze allemaal hun eigen gebruiksaanwijzing als het op schoonmaken aankomt. Soms zit er bij aankoop van je bidon een foldertje bij, met wat schoonmaak tips- en instructies. Daarin staat vaak ook welke middelen je wel en vooral welke middelen je niet moet gebruiken als je je bidon een poetsbeurt geeft. Maar verder komt het toch vooral aan op een beetje gezond verstand.

Droog en open in de kast

Schoonmaken van je bidon, begint eigenlijk bij het opbergen ervan, het schoonhouden dus. Zorg ervoor dat je bidon goed droog is als je ‘m in de kast zet. Haal de dop er af  en bewaar die bij je bidon zodat je die niet kwijtraakt. Stilstaand water in een afgesloten ruimte veroorzaakt al snel rare geurtjes en de bijbehorende smaakjes. Een droog opgeborgen fles die goed geventileerd wordt, blijft het langst fris.

Maar zelfs dan komt daar ongetwijfeld het moment dat je bidon toch minder fris begint te ruiken. Schoonmaken dus. Hoe doe je dat?

Was je fles met de hand

Je bidon in de vaatwasser gooien, is een absolute no-go. De vaatwasser is vaak te heet, en de reinigingsmiddelen die in de vaatwasser gebruikt worden, zijn erg agressief. Dat kan zachte plastic materialen aantasten, maar wie in plaats van een bidon bijvoorbeeld een aluminium veldfles gebuikt, kan ook die beter niet in de vaatwasser zetten. De coatings in zulke flessen wordt vaak aangetast door de agressieve afwasmiddelen in je vaatwastablet. En afhankelijk de vorm van je bidon, kan het ook nog zo zijn dat je vaatwasser nauwelijks de binnenkant van je bidon schoonmaakt. Zeker bij bidons met een smalle halsopening is een schoonmaakbeurt in de vaatwasser vrijwel nutteloos. Door de smalle opening wordt dan eigenlijk alleen de buitenkant echt gewassen. En dat terwijl de kans dat je vaatwasser extra vies water in je bidon spoelt, groot is.

Handwassen dus, met een klein drupje zachte zeep en veel lauwwarm water. Schrob de fles goed met een zachte borstel, vergeet daarbij de schroefdraad en de binnenkant van en de rubbers in de dop niet. Daarin blijft vaak een hoop viezigheid zitten.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Kijk bij het kiezen van de zeep wel uit voor al chemische middelen. Veel chemische zeepsoorten laten rare geurtjes of smaakjes achter in je fles, en dat wilde je nou net voorkomen! Spoel je fles daarom altijd extra goed uit. Je wil niet dat er zeepresten in de fles achterblijven.

Als je fles nog niet heel erg vies is, maar wel een beetje muf begint te ruiken, kun je schoonmaakmiddelen zelfs beter laten staan. Op zo’n moment is goed spoelen met warm water en een paar drupjes citroensap een beter idee. Als je echt goed resultaat wil, moet je je bidon met zo’n mengsel van warm water en een paar druppels citroensap vullen en het geheel een nachtje laten staan. Daarna weer goed uitspoelen en je bidon ruikt weer citroentjesfris.

Een ander alternatief voor zeep is zuiveringszout. Een klein beetje zuiveringszout in de fles, goed vullen met warm water, even laten staan en goed uitspoelen. Daarna nog even met azijn en warm water naspoelen en goed droog opbergen.

Krijg je hiermee je fles niet schoon, of past je afwasborstel niet door de opening? Sommige merken van bidons en veldflessen verkopen als extra accessoire schoonmaaktabletten en speciale flessenborstels.

Wat stop je in je bidon?

Hoe vaak je je fles schoon moet maken, hangt natuurlijk vooral af van hoe je ‘m gebruikt en van wat je erin stopt. Het beste is eigenlijk om alleen water in je bidon te stoppen. Dat laat de minste sporen achter in je bidon, waardoor die niet snel naar andere spullen gaat ruiken of smaken. Wissel je water en sportdrank af, dan is het vaak handig om voor elk een eigen bidon te gebruiken. Dus een vaste bidon voor water en een vaste bidon voor je sportdrankjes. Dan smaakt je water later niet naar een slap aftreksel van je sportdrank. Bederfelijke producten, zoals melk, of appelsap, zijn een echte afrader.