Afbeelding

fietsroute van het jaar 2024

De Van Gogh Fietsroute door Drenthe laat je veel verschillende kanten van de provincie zien. 

Jessica de Korte

Wat wordt de fietsroute van het jaar 2024?

Elk jaar wordt tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht de fietsroute van het jaar bekend gemaakt. Inmiddels zijn de fietsroutes die kans maken op de titel bekend gemaakt. De genomineerde routes zijn te vinden in heel Europa. Van Nederland tot Noorwegen en Frankrijk. Dit zijn de vijf kanshebbers. 

Cykelleden Skåne (Zweden), 570 kilometer

De eerste kanshebber is meteen een hele nieuwe route. De Cykelleden Skåne door het zuiden Zweden werd op Wereldfietsdag van 2023 geopend en maakt dus nu al kans op een mooie titel. De route is eigenlijk een soort netwerk, bestaande uit drie routes die door knooppunten met elkaar verbonden zijn. De 570 kilometer lange route is dus ook makkelijk in te korten. Maar, eigenlijk is dat zonde. De Cykelleden voert je namelijk door de mooiste stukjes van de Zweedse provincie Skåne. Je rijdt door uitgestrekte bossen, langs rotsige kusten, pittoreske dorpjes en duizenden jaren oude neolithische monumenten zijn allemaal deel van de route. 

Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk), 244 km

Op deze route fiets je vanuit Duitsland de Oostenrijkse bergen in, met de rivier de Lech als je richtpunt. Je rijdt langs schitterende stadjes, die ook bij de Duitse ‘Romantische Straße’ horen. Van de indrukwekkende en oude stad Augsburg, tot de grensplaats Füssen, waar de Beierse koningen ooit in grote sprookjeskastelen woonden. Kasteel Neuschwanstein is nog altijd een van de beroemdste kastelen ter wereld. De hele route lang zie je de imposante toppen van de Alpen steeds dichterbij komen, maar omdat je over goede fietspaden rijdt en altijd in de buurt van de rivier bent, is de tocht nooit écht zwaar. Geen hoge Alpenpassen, maar dus wel veel mooie uitzichten op prachtige landschappen en mooie dorpen en kastelen. 

Unionsleden (Zweden en Noorwegen), 350 km

Nóg een route uit Scandinavië. De Unionsleden loopt van Moss in Noorwegen naar Karlstad in Zweden en staat in het thema van de Unie die Zweden en Noorwegen van 1814 tot 1905 verbond. Een echte historische route dus, waarbij je langs allerlei plekken komt die in het verleden van die Unie een grote rol speelden. Ook nu hebben de twee landen samengewerkt om de route zo goed mogelijk van wegwijzers en informatieborden te voorzien. Historische sporen kom je onderweg volop tegen. Van oude fabrieken die zijn omgetoverd tot creatieve broedplaatsen en musea tot sporen uit de tijd van de Vikingen. De route loopt in Noorwegen soms over wat drukkere wegen, maar in Zweden wordt het rustiger en fiets je over stille asfaltwegen en mooie gravelpaden. 

Van Gogh Drenthe Fietsroute (Nederland), 150 km

Vincent van Gogh bracht heel wat tijd door in Drenthe. De Van Gogh Drenthe Fietsroutes zijn eigenlijk een netwerk van routes, maar je kan er makkelijk een grote route van 150 kilometer van maken. Op die manier ontdek je het Drentse landschap in al haar veelzijdigheid. Veengebieden, dichte bossen en oude brinkdorpen zetten de toon. Aan de hand van het routeboekje ontdek je het landschap zoals Van Gogh dat lang geleden ook zag. Naast de plekken in het thema van de beroemde schilder kom je ook nog volop langs andere bezienswaardigheden, van de jaknikkers bij Schoonebeek tot het Veenloopcentrum in Weiteveen. Bij het net heropende Van Gogh Huis Drenthe, waar je het atelier van de schilder kan zien, kun je weer helemaal terug in het thema komen. 

La Vélobuissonière (Frankrijk), 250 km

Deze route volgt grotendeels het riviertje de Sarthe van Alençon naar Saumur. Een ongerept stukje Frankrijk, waar je vaak echt even door de ‘middle of nowhere’ fietst, met hooguit wat kleine haast vergeten dorpjes en vaak erg fotogenieke landschappen. Maar ook als je van bruisende cultuur houdt, kom je op deze route aan je trekken. Te midden van alle rust en stilte ligt namelijk ook de bruisende stad Le Mans, bekend van het monumentale middeleeuwse stadscentrum met grote kathedraal en de autoraces. Een bruisende plek waar van alles gebeurt. Ondanks dat de route vaak door stille gebeidengebieden loopt, is de route goed voorzien van wegwijzers en overnachtingsmogelijkheden langs de route. Je rijdt over stille gedeelde wegen, maar ook over fietspaden over een verlaten weg op. Wie de route wil combineren, zal daar weinig moietemoeite mee hebben. La Vélobuissonière is namelijk ook een verbindingsroute tussen de beroemde routes Véloscénie van Parijs naar Mont Saint-Michel en de Loire à Vélo.

Verkiezing Fietsroute van het jaar

De verkiezing van de Fietsroute van het Jaar is een initiatief van de Fiets en Wandelbeurs en moet de aanleg van kwalitatief goede fietsroutes stimuleren. Een driekoppige jury fietst de routes af om ze in de praktijk te testen, waarbij gelet wordt op bewegwijzering, thema’s, de kwaliteit van de paden, het landschap, verkeersveiligheid en natuurlijk de voorzieningen onderweg.

Voor de benoeming van de Fietsroute van het Jaar 2024 staat de Jury nog een zware taak te wachten. De kwaliteit van de aangedragen routes was hoog, vandaar dat er maar liefst vijf routes zijn genomineerd. Tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht zal bekend worden welke route zich Fietsroute van het Jaar mag noemen. Naast de verkiezing tot fietsroute van het jaar wordt er ook een Wandelroute van het Jaar bekend gemaakt. Dat gebeurt tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht.