Afbeelding

Cykelleden Skåne
Ängelholm, het eindpunt van een van de subroutes van de Cykelleden Skåne

Photo by Karl Olsson on Unsplash

Nieuwe fietsroute in Zweden: de Cykelleden Skåne 

Binnenkort is Zweden een meerdaagse fietsroute rijker. Op 3 juni 2023, niet toevallig op Wereldfietsdag, opent in de Zuid-Zweedse provincie Skåne een nieuwe fietsroute. Een lange meerdaagse tocht waarbij je de hele provincie doorkruist. 

Wie de hele route wil rijden, kan er maar beter wat tijd voor uit trekken. Het traject bestaat namelijk uit drie ‘subroutes’. Alle drie de routes zijn op zichzelf al mooi en lang genoeg voor een aantal dagen fietsen, maar als je ze alle drie aan elkaar rijgt, heb je ook een prachtige lange tocht. 

Die drie ‘subroutes’ bestaan allemaal uit verschillende secties. Sommige ‘secties’ zijn (erg) kort, nog geen tien kilometer, maar op andere secties tik je de zestig kilometer aan. Of je op een dag meerdere secties als één langere dagétappe aan elkaar rijgt, of dat je al die korte stukjes één voor één rijdt, kun je natuurlijk zelf beslissen. Maar, die korte stukjes zijn natuurlijk niet voor niets zo kort. Je hebt kans dat je mooie bezienswaardigheden voorbij fietst! Wat vaker afstappen dan je gewend bent, is dus helemaal geen slecht idee. 

De routes

De eerste subroute, route 101, loopt van Kristianstad naar Änglholm, een traject van 176 kilometer dwars door Skåne. Je fietst hier bijna van de oost- naar de westkust. De individuele secties van de route zijn nooit moeilijk, daardoor heb je extra de tijd en energie om om je heen te kijken, en te genieten van de mooie mix van typisch Zweedse natuur en cultuur die je onderweg tegenkomt. Ook fijn: in veel van de dorpen en steden waar je doorheen fietst, vind je een treinstation, waardoor deze route eigenlijk altijd makkelijk bereikbaar is.

Subroute 102 loopt van Ystad naar Båstad. Met 251 kilometer is dit de langste van de drie subroutes. Je doorkruist de provincie van de zuidkust naar het noordwesten. Een traject waarbij je alle facetten van de provincie te zien krijgt. Gezellige plaatsen als Ystad, Höör en Klippan, waar je even kan afstappen voor een pauze en een bezoekje aan een kerk, kasteel of museum. Buiten de steden wisselen bos en open velden elkaar af en hoewel Skåne onder de Zweden de reputatie heeft erg vlak te zijn, merk je dat dat allerminst het geval is. Over de hele route moet je zo’n 2.585 hoogtemeters klimmen en weer dalen. 

Subroute 103 van Lomma naar Kristianstad is er een voor liefhebbers van cultuur en geschiedenis. Al aan het begin van je route rij je door universiteitsstad Lund. Daar kun je je al meteen vergapen aan het prachtige stadscentrum met veel gebouwen in renaissancestijl en natuurlijk de oude Domkerk. Daarmee is de toon gezet, want ook op de rest van de route kom je het ene na het andere kasteel tegen. Maar natuurlijk rij je ook op deze subroute door stille natuur en uitgestrekte bossen. Met een afstand van 143 kilometer en ongeveer 950 hoogtemeters (omhoog en naar beneden) is dit de kortste en vlakste route van de drie. 

Meer weten?

Wil je de hele route bekijken, inclusief gedetailleerde kaarten en routebeschrijvingen? De Cykelleden heeft een eigen website die ook in het Engels beschikbaar is!

De officiële opening van de Cykelleden Skåne vindt plaats op 3 juni 2023 in Kristianstad. Dan wordt de hele Cykelleden ingewijd met toespraken en uiteraard een korte tocht over de Cycelleden. Ook in de plaatsen langs de andere twee routes vinden kleinere fietstochtjes plaats.