Afbeelding

fietsroute van het jaar 2024

De Fietsroutes Van Gogh Drenthe bieden je letterlijk een blik op het Drentse landschap zoals Van Gogh dat zag. 

Foto Jessica de Korte

‘Van Gogh Drenthe Fietsroutes’ is fietsroute van het jaar 2024!

De Fietsroute van  het Jaar is bekend! De Van Gogh Drenthe Fietsroutes mag zich de trotse winnaar van de titel noemen. Dit maakte de jury bekend op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Jaarbeurs Utrecht.

De Van Gogh Drenthe Fietsroutes, is eigenlijk niet een route, maar drie fietsroutes. De ‘route’ bestaat uit drie lussen die aan elkaar geregen kunnen worden tot een lange tocht van 150 kilometer. De drie lussen laten je Drenthe door de ogen van Vincent van Gogh bekijken. Je rijdt langs weidse vergezichten, door kleine dorpjes, over de heide, door het bos en langs veenweides.     

Jurywaardering

Niet alleen die landschappelijke variatie viel bij de jury in de smaak. Ook het thema werd gewaardeerd. Wie de route met aflegt aan de hand van het routeboekje, leert het Drentse landschap écht door de ogen van Van Gogh kennen. Maar de route biedt veel meer dan ‘alleen’ het thema Van Gogh. Tussendoor kom je langs veel meer bezienswaardigheden, die niet bij het thema horen, maar wel bijzonder zijn. Bijvoorbeeld de ja-knikkers bij Schoonebeek, een bijzonder stukje industriële geschiedenis. 

Daarnaast was de jury erg te spreken over de staat van de route: die loopt vrijwel uitsluitend over goede fietspaden, waardoor je als fietser ook gerust om je heen kan kijken. En zoals verwacht kan worden van een route die door een van de beste fietsprovincies van Nederland loopt, kom je langs de route volop horeca tegen waar je even af kan stappen om te pauzeren. 


Meer weten over de Van Gogh Drenthe Fietsroute? In Bike explorer 2 van 2024 fietst Jessica de Korte samen met fietsmaatje Jamila de nieuwe Van Gogh Drenthe Fietsroutes af; drie lussen, die samen een rondje van 150 kilometer vormen. 


Andere genomineerden

De titel Fietsroute van het Jaar werd toegekend tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht. De Van Gogh Drenthe Fietsroutes was één van de vijf genomineerden voor de titel. De andere kanshebbers waren: Cykelleden Skåne (Zweden), de Lech Radweg (Duitsland en Oostenrijk), de Unionsleden (Zweden en Noorwegen) en La Vélobuissonière (Frankrijk). 

Fiets en Wandelbeurs 2024

De Fiets en Wandelbeuurs 2024 in Utrecht vond plaats van 23 tot en met 25 februari 2024. Op 2 en 3 maart 2024 vindt in Gent de Vlaamse editie plaats. Dan wordt de Wandelroute van het Jaar bekend gemaakt. Bike explorer is er in Gent bij. Je vindt ons in stand F25. Kom vooral even langs voor een praatje en om mee te doen met de winactie. Weet jij hoe veel meter fietsband er in de bol binnenbanden verstopt zit? 

Meer informatie en inspiratie voor de beurs vind je in het online magazine dat we samen met Wandelmagazine maakten.