BIKE explorer nummer 2 van 2024

bike explorer griekenland

Onervaren maar goed voorbereid. Met fiets en tent door half Griekenland
Er is niets zo spannend als iets nieuws ontdekken. In ons geval sloeg dat nieuwe op letterlijk alles: een land waar we nog nooit waren geweest, een fiets waar we nog nooit op hadden gezeten en een plan niet te vergelijken met eerdere avonturen. Redacteur Mirte en vriendin Marlotte eisden af naar Griekenland en fietsten een kleine 700 kilometer door bergen en langs zee. Goed te doen? Jazeker, maar…. Na 700 kilometer hebben zij een hele mooie en goede indruk gekregen van het land dat bekend staat om haar cultuur, historie en natuur. We zagen meer dan de witte stranden en turquoise wateren, we zagen schoonheid in het onbekende.
 

In het spoor van Vincent. Europese Fietsroute van het Jaar 2024
De Van Gogh Drenthe Fietsroutes lopen door het veenlandschap waar Vincent zo van hield. Trap langs esdorpen, schaapskooien, oude boerderijen en kanalen. De route is verkozen tot Europese Fietsroute van het Jaar 2024.
Samen met fietsmaatje Jamila fietst Jessica de Korte de nieuwe Van Gogh Drenthe Fietsroutes af; drie lussen, die samen een rondje van 150 kilometer vormen. Het is alom bekend dat Vincent in Brabant verbleef, maar hij woonde ook een tijdje hier, in het noorden van het land. ‘Drenthe is zóóó mooi, zozeer pakt het me algeheel in, dat ik indien ik niet voor altijd hier kon zijn, ik liever 't maar niet gezien had,’ schreef Vincent aan zijn broer Theo.
De bewegwijzerde route bestaat uit drie routes (Vincents Aankomst, Vincents Dagtocht en Vincents Inspiratie) die je, tegen de klok in, als één grote ronde kunt fietsen.

Filmregio Berchtesgaden. Onderweg met koning Watzmann
Berchtesgaden, de regio in het zogenaamde Deutsche Dreieck  is een van de meest indrukwekkende bergregio’s van Duitsland. Het landschap is heel regelmatig het decor voor films en TV-series. Als een fjord slingert de Königssee met zijn kristalheldere water door het enige Alpennationale park van Duitsland. Hier kun je ook steenarenden, herten, marmotten en talloze plantensoorten zien die ongestoord groeien en bloeienrond de bergtop van de  Watzmann (2713m). In Berchtesgaden slenteren gasten langs het koninklijk kasteel, prachtige herenhuizen, leuke winkels en gezellige herbergen of maken ze een ondergrondse reis door de mijn. Het Kehlsteinhaus met zijn unieke panorama maakt de fascinatie van de ruige bergwereld direct voelbaar. 
 

GPS horloges uitgeprobeerd
Moeten Garmin & Co. zich zorgen maken nu Apple zich mengt in het segment van de multisport-horloges? We hebben drie topmodellen voor je getest. Garmin’s multisport-vlaggenschip Fenix 7 Pro; Suunto’s Vertical en de Apple Watch Ultra 2.

Mountainbikers en wandelaars. Passen ze nog samen in het bos?
Interview parcoursbouwer Patrick Jansen.
Crossen door de bossen is een veelgebruikte titel om Strava-ritjes op mtb en gravelbike te posten. En die ritjes veranderden de laatste jaren: van lange rechte stukken naar veel meer technisch en singletrack. Dat is onmiskenbaar de handtekening van Patrick Jansen, die de afgelopen 20 jaar als parcoursbouwer voortrekker is geweest voor de aanleg van routes, waarbij de mountainbikers en wandelaars zoveel mogelijk gescheiden worden. Iedereen tevreden, zou je zeggen. Maar toch is er geregeld heibel tussen bikers, wandelaars, natuurorganisaties en hun belangenverenigingen. 

Koffiedoping.De zin en onzin van het zwarte goud
Fietsers en koffie horen bij elkaar. Er is geen sport waar koffie zo in de cultuur is verweven als de wielersport. Denk aan de Strava-posts met bakkies leut, de wielercafé’s en zelfs de gelletjes met cafeïnesmaak. Koffie als de motor in het peloton dus! Wij vroegen ons af: is koffie slechts een smakelijk onderdeel van de wielercultuur, of zou cafeïne er ook echt een prestatiebevorderend effect hebben? Drie mannen (met auteur Bram Esselink als ‘leider’) die alle mogelijkheden van materiaaldoping al hebben benut, zijn op zoek naar de laatste procenten winst. Koffiemerk Il Magistrale, was bereid ons te voorzien van vier smaken bonen en onze huisbarista Robin tapte een serie strakke bakkies en showde haar latte-art skills. Tijd om te proeven.


En ook nog:

  • De Zeeuwse Wind Route
  • Maasstadjes: een lang weekend Limburgs mooiste
  • Onderweg in Tramin: zon, wijn en Zuid-Tiroolse flair
  • Bikers en ruiters, samen optrekken?!
  • Door de buitenwijken van Dresden
  • Op de fiets over Lanzarote