Afbeelding

beste fietsgebieden Nederland

In welke provincies van Nederland moet je zijn voor de fijnste fietstochten?

Dit zijn de beste fietsprovincies van Nederland

In welke provincie kun je het beste een mooie fietstocht maken? Elk jaar maakt het Nederlands Fietsplatform een overzicht van de beste fietsprovincies. Maar welke provincies scoren het beste?

Het Fietsplatform houdt elk jaar een kwaliteitsmonitor fietsregio’s bij. Van elke provincie worden de kwaliteit van het fietsroutenetwerk en voorzieningen langs de routes beoordeeld. Waar kun je als recreatieve fietser veilig, makkelijk en aangenaam een korte of lange tocht maken? 

Die kwaliteitsmonitor bestaat al een aantal jaar, maar dit jaar is de onderzoeksopzet veranderd. Er zijn meer factoren meegenomen in de beoordeling. Niet alleen de routenetwerken, maar dus ook zaken als veiligheid en aantrekkelijkheid van de routes is meegenomen. Daardoor is de lat een beetje hoger te komen liggen, waar een aantal jaar terug meerdere provincies de maximale score van vijf sterren haalden, is de hoogst behaalde score nu vierenhalve ster. Kortom: er zijn nieuwe uitdagingen bij gekomen voor provincies, maar dat betekent ook dat het voor fietsers op den duur nóg beter wordt. 

Vier provincies aan de top

Vier provincies kregen dit jaar de score van vierenhalve ster: Friesland, Drenthe, Zeeland en Noord-Brabant. Groningen, Utrecht en Limburg volgden met vier sterren. Flevoland kreeg drieënhalve ster en Noord- en Zuid-Holland sloten de rij met drie sterren. Gelderland en Overijssel deden dit jaar niet mee. 

De sterren werden al in de zomer uitgedeeld, maar eerder dit najaar maakte het Fietsplatform ook een van de grote verbeterpunten voor vrijwel alle provincies bekend: er mogen meer voorzieningen langs de routes komen. Vooral goede mogelijkheden voor een pauze worden vaak gemist. Bankjes langs de route waar je even kan zitten en van het uitzicht genieten, zijn vaak schaars en ook toiletten worden veel gemist. Waar dat gemis in dorpen en steden vaak te compenseren is door even te pauzeren bij een café, zijn de mogelijkheden in landelijk gebied vaak erg beperkt. Het gemis aan pauzemogelijkheden staat dan ook in een top-10 van adviezen die het Fietsplatform heeft bekendgemaakt. Andere adviezen in die top tien zijn meer en betere watertappunten en meer en beter toegankelijke oplaadpunten voor e-bikes. Provincies weten dus waar ze in kunnen investeren om volgend jaar een extra ster te halen!