’s Winters fietsend de bergen in? Het kan wél

In de winter zijn de bergen meer en meer het domein van wintersporters. Uitdagende hoge cols zijn afgesloten en gravel- en MTB-trails zijn bedekt onder een dik pak sneeuw, waar skiërs en snowboarders overheen zoeven. Of toch niet? Je kan het avontuur best met een fatbike of met je eigen mountain- of gravelbike opzoeken.  

Pak de fatbike

Wintersportgebieden investeren in een steeds breder aanbod van activiteiten. En fietsen hoort daar inmiddels ook bij. Met fietsen bedoelen we dan ‘fatbiken’. Zeker in Franse skigebieden zijn er al op veel plekken fatbikes te huur waarmee je binnen het skigebied prachtige fietstochten door de sneeuw kunt maken. En die trend spreidt zich als een olievlek uit over de rest van de wintersportgebieden. Extra leuk aan zo’n winterse fietstocht is dat je veel minder afhankelijk bent van de soms grillige sneeuwcondities. Hoewel de sneeuw natuurlijk een extra dimensie aan je tocht geeft, kan je op twee wielen natuurlijk ook prima uit de voeten als er geen sneeuw ligt. 

Je hoeft niet meteen een eigen (dure) fatbike te kopen. Door de groeiende populariteit van het winters fatbiken, kun je in veel skigebieden een stevige voorraad huur-fatbikes vinden, inclusief andere benodigdheden, zoals helmen. Ook kun je bij zo’n verhuur of de plaatselijke toeristenorganisatie vaak tips krijgen over mooie en goed begaanbare routes. De dikke banden geven je voldoende grip om veilig door de sneeuw te rijden en zulke uitgezette routes lopen door gebieden waar het gevaar van lawines minimaal is. 

Kies makkelijke routes

Natuurlijk kun je ook met je eigen fiets op pad. Beste keuze is dan wel een mountainbike of gravelbike. De meest toegankelijke fietsroutes in de winter zijn namelijk gravelroutes in de dalen en stukken van wegen waar de sneeuw goed geruimd wordt. Ook op die wegen is de extra grip van gravel- en MTB-banden ten opzichte van ‘gewone’ banden welkom. Stukken met modderige gesmolten sneeuw op plakjes sneeuwpap kun je immers overal wel tegenkomen. Een extra tip: kijk of het lukt om je tochtjes over de zonnige zuidelijke hellingen te plannen. Niet alleen is het daar wat warmer voor jezelf, de kans dat wegen goed begaanbaar zijn, is er een stuk groter. 
Laat je bij het zoeken naar routes overigens niet al te veel afleiden door de moeilijkheidsgraden op papier. Een route die in de zomer zo eenvoudig is, dat het (bijna) saai wordt, kan bij sneeuw een pittige uitdaging zijn. 
Je kan natuurlijk ook op zoek naar uitgezette fietsroutes. Dat kan bij de VVV, maar ook online bij route-apps zoals Komoot. De Zwitserse ex profrenner Alain Rumpf heeft op Komoot een collectie winterfietsroutes aangemaakt, met een aantal prachtige winterfietsroutes door de Alpen. 

Zo blijf je warm 

Fietsen door de besneeuwde Alpen is wel wat anders dan een winterfietstocht door de Hollandse polders. Daar moet je je dus wel een beetje op aanpassen. Allereerst je kleding. Goede winterkleding in laagjes zijn nóg belangrijker. Reservekleding, die je warm houdt en beschermt tegen neerslag is in de bergen een must. Zeker ’s winters. 

Je fietstechniek moet je ook een beetje aanpassen. Niet alleen omdat je anders begint te glibberen en te glijden, maar ook omdat je het met al die warme winterkleding ook snel té warm krijgt. Een rustige cadans in een gemakkelijk verzet is dus zeker tijdens beklimmingen wel zo verstandig. Daarmee kun je voorkomen dat je je helemaal kapot zweet tijdens een klim, waardoor je het juist weer veel te koud krijgt tijdens een afdaling. Voordeel: daardoor heb je meer tijd en energie om van de omgeving te genieten. 

Goed eten! 

Goed eten en drinken is ook belangrijk. Een stevige fietstocht op een lege maag is sowieso een slecht idee, maar in winterse (koude) omstandigheden is de noodzaak van een goede basis nóg belangrijker. Je lichaam heeft namelijk ook heel wat energie nodig om warm te blijven. Een paar extra energierepen meenemen voor onderweg, kan dus geen kwaad Een thermoskan warm water en een paar theezakjes, wat oploskoffie of instant-soep is ook geen gek idee. Daarmee kun je tijdens een pauze nog even genieten van een warme opkikker.