Afbeelding

fatbike wintersport

Op de fatbike kan je de drukke pistes af en het rustige bos in

Unsplash

Fatbiken: een groeiende wintersport

Wintersport staat toch vooral bekend als het domein van lange latten, ski’s en snowboards. Maar in een groeiend aantal wintersportgebieden is de fiets ook een onderdeel van het aanbod. Of om preciezer te zijn: de fatbike. 

Even kort: wat is een fatbike? Heel simpel gezegd is een fatbike een mountainbike met nóg dikkere banden. Daarmee kun je op zachte ondergrond, zoals sneeuw, goed uit de voeten. En daarmee is de fiets ook geschikt voor de wintersport. 

Fatbiken geen mountainbiken

Een fatbike lijkt dan een beetje op een mountainbike, met een fatbike kom je niet snel op een mountainbikeroute terecht. Vaak liggen die op steile hellingen die óf piste zijn, of als ze dat niet zijn, een groot risico op lawines vormen. Daar kun je dus beter niet komen. Maar, er is ook een meer praktische reden: ondanks de dikke banden heb je in de sneeuw vaak niet genoeg grip om veilig te klimmen of af te dalen. Je wielen glijden weg, of lopen juist vast in de diepe sneeuw. Verwacht dus geen spectaculaire downhills in de sneeuw. Al zijn ze er natuurlijk wel, die downhills. Ze zijn alleen een stuk minder steil dan je wellicht van je zomerse MTB-avonturen gewend bent. 

Korte én lange tochten

Maar op de fatbike kan je natuurlijk meer dan alleen maar hard de berg af racen en met een lift weer omhoog. In veel wintersportgebieden vind je fatbikeroutes op dezelfde plekken als langlaufroutes, op glooiend terrein waar je de mogelijkheid hebt om mooie lange tochten door de sneeuw te rijden.   En natuurlijk kom je tijdens zo’n tocht ook wel een paar hoogtemeters tegen. Dus zorg er wel voor dat je een beetje in conditie bent. 

Al met al is de fatbike een mooie kans voor wie tijdens een wintersportvakantie van de drukke pistes weg wil, en wat meer afstand wil afleggen dan tijdens een wandeling. Een heerlijke mogelijkheid om dat fietsgevoel én dat wintersportgevoel te combineren. 

Groeiende wintersport

En zoals gezegd: steeds meer wintersportgebieden nemen de fatbike steeds serieuzer. Waar het vaak nog een geinige kleine aanvulling was op het aanbod voor skiërs en snowboarders, worden routes steeds langer en gevarieerder. Ook het aanbod aan fietsen groeit. E-fatbikes, gewone fatbikes. Ze zijn allemaal in steeds grotere aantallen te huur. Daarmee wordt fatbiken van een geinig rondje door de sneeuw na een dag op de lange latten, steeds meer een heuse onderneming voor een dag – of nacht, want sommige routes zijn tot na zonsondergang open. In het donker zijn de verlichte routes een sprookjesachtige belevenis. 

Grotere fatbikeroutes vind je in de grotere skigebieden als Schladming-Dachstein, Les Menuires, en meer van dat soort bekende wintersportoorden. Daar heb je meteen de mogelijkheid om een fiets, én alle uitrusting zoals helmen en eventuele andere berschermende kleding te huren. Wle handig om mee te nemen: een paar warme winterschoenen met een profiel dat grip geeft in de sneeuw en op de pedalen.