Afbeelding

Traws Eryri

Op weg door Nant Ffrancon, over de nieuwe route Traws Eryri in Wales. 
 

Foto Sam Dugon via Cycling UK. 

Nieuwe fietstrektocht door Wales: Traws Eryri

Groot-Brittannië is een nieuwe lange-afstandsfietstocht rijker. De Traws Eryri is een meerdaagse tocht door de wildernis van Wales, langs de mooiste delen van Parc Cenedlaethol Eryri, in het Engels bekend als Snowdonia National Park. Een prachtige uitdaging voor avontuurlijke bikepackers. 

Traws Eryri is Welsh voor “Trans Snowdonia” en met die naam, wordt eigenlijk meteen duidelijk wat voor route dit is. De fietsroute voert je door wat volgens velen een van de mooiste en ruigste delen van Wales is. Daarmee is dit ook een route voor de avonturiers. Niet alleen rij je door de stille stukken van het nationale park, je legt ook nog eens heel wat hoogtemeters af: 4.424 in totaal. Naar schatting doet de gemiddelde fietser zo’n vijf dagen over de tocht. 

200 kilometer door ruige landschappen

De route voert je grotendeels over al bestaande mountainbiketrails en onverharde paden door Parc Cenedlaethol Eryri. De route start in Machynlleth en eindigt aan de kust bij Conwy, met de beroemde middeleeuwse citadel. Onderweg kom je door prachtige natuurgebieden, zoals de monding van de rivier Mawddach, dichte bossen zoals die van Coed y Brenin en Gwydir en bijzondere plaatsjes Zo kom je langs Conwy met zijn kasteel en stadsmuren die op de UNESCO werelderfgoedlijst staan. Kortom: je komt ogen tekort om overal van te genieten.

Voorproefje van de route? Hier vind je al een mooi filmpje

De route is vooral gepland om van zuid naar noord (dus van Machynlleth naar Conwy) te rijden, maar je kan de route in tegenovergestelde richting rijden. Hou er dan wel rekening mee dat je van de lage kust het binnenland in rijdt, je bent dus iets meer aan het klimmen! 

Moutainbike en regenpak mee

De route is op sommige trajecten behoorlijk ruig en daarmee het meest geschikt voor mountainbikes met veel versnellingen. Die laatste ga je hard nodig hebben, want sommige delen zijn ook behoorlijk steil. Een E-mountainbike kan natuurlijk ook, maar hou er rekening mee dat Wales natuurlijk wel ruig en leeg is. Kortom: je accu gaat op de vele beklimmingen snel leeg en er zijn (nog) niet al te veel oplaadpunten. E-bikers moeten dus goed plannen! Hou bij het voorbereiden en plannen van je route ook mee met het onvervalste typisch Welshe weer: regenpak mee dus. 

Het grootste deel van de route voert over oude bospaden en landweggetjes en zijn technisch niet al te ingewikkeld. Maar let op: er zijn rotsige en dus technische passages. Ook zijn veel delen van de route niet voorzien van wegwijzers. Je hebt dus een goede kaart en GPX-files nodig. 

Voor wie meer dan vijf dagen over de route wil en kan doen, is Traws Eryri dus ook een prima gelegenheid om wat meer van het natuurpark te verkennen. Op veel plekken kan je wat langer blijven, om nog even wat mooie lokale MTB-trails mee te pakken. 

Overnachten langs de route

In de omgeving van de route zijn voldoende plekken om te overnachten. Hou er rekening mee dat wildkamperen in principe niet is toegestaan. Overnachten kan dus in een B&B in de buurt van de route, of op een camping die je onderweg tegenkomt. Welke faciliteiten je waar onderweg tegenkomt, vind je in het routeboek dat je kan downloaden via de website van Cycling UK. 

Meer weten, of het routeboekje al even doorkijken? Op de site van Cycling UK vind je alle informatie over de route. Traws Eryri is een lange-afstandsroute van Cycling UK. De organisatie beheerd meerdere lange fietstrektochten door het Verenigd Koninkrijk, zoals de Rebellion Way en de West Kernow Way.