Afbeelding

rebellion way cyckling UK

Fietsend over de Rebellion Way krijg je niet alleen geschiedenis, maar ook het gevarieerde landschap van Norfolk te zien. 

Foto Cycling UK 

De Rebellion Way een nieuwe fietsroute door Engeland

De Engelse geschiedenis staat bol van verhalen over rebellie, opstanden en burgeroorlogen. Fietsend over de nieuwe fietsroute Rebellion Way, door het Engelse graafschap Norfolk, rij je door de omgeving van enkele van de meest bijzondere opstanden in Engeland. 

De Rebellion Way is een nieuwe 373 kilometer lange fietsroute in het oosten van Engeland, die in oktober 2022 voor het grote publiek geopend is. Zoals de naam al doet vermoeden, loopt de route door een regio waar in het verleden een aantal bijzondere rebellenbewegingen actief waren. 

Als je vanuit begin- en eindplaats Norwich het omliggende landschap in rijdt, verraden de rustige paden en de glooiende groene heuvels niet dat hier in het verleden meerdere gewapende groepen in het geweer kwamen tegen hun overheersers. De naam Rebellion Way is afgeleid van twee grote rebellieën die hun stempel drukten op de Engelse geschiedenis. 

De opstanden in Norfolk

Voor de eerste opstand moeten we helemaal terug naar de Romeinse tijd. In 61 na Christus ontketende Boudica, koningin van de Keltische stam van de Ineci, in het huidige Norfolk namelijk een opstand tegen de Romeinen. Volgens de verhalen zouden de Romeinen het overlijden van Boudica’s echtgenoot hebben aangegrepen om haar land in te nemen. Dat liet de koningin niet over haar kant gaan. Volgens de overgeleverde verhalen verzamelde ze een groot leger van krijgers uit verschillende Britse stammen begon een opstand tegen de Romeinen, die in het begin nog succesvol was ook. Zo namen Boudica’s troepen Londen in, waarna de stad volledig in de as legden. Maar na een lange strijd waarin de Romeinen een aantal gevoelige nederlagen leden, trok het machtige Rome toch aan het langste eind. 

Bijna 1500 jaar later ontstond er weer onlust om het bezit van landerijen. Boeren kwamen in opstand tegen de lokale edelman Robert Kett toen die op last van de Engelse koning nieuwe wetten over landbezit doorvoerde. Maar in plaats van de opstand neer te slaan, besloot Robert Kett de opstandelingen te steunen. Vandaar dat deze opstand de geschiedenis is ingegaan als Kett’s Rebellion. Ook deze rebellie begon voortvarend en de rebellen wisten zelfs Norwich, toen qua inwoneraantal de tweede stad van Engeland, in te nemen. Maar ook nu waren de rebellen niet opgewassen tegen de rijkdom van hun machtige overheerser. De Engelse koning had genoeg geld om veel soldaten aan te trekken en won de strijd uiteindelijk met overmacht. 

Rust en cultuur langs de wegen

Fietsend over de landweggetjes, ruiterpaden en stille bospaden in Norfolk, merk je weinig meer van al dat geweld. Het landschap staat hier bekend om de glooiende groene heuvels en de dichte bossen. De Rebellion Way maakte een grote ronde door het graafschap, waardoor je alle variatie in het landschap te zien krijgt. Van het uitzicht over zee, tot de dichte bossen. Stap vooral even af bij de indrukwekkende ruïnes van Castle Acre en geniet in dorpjes als Sheringham en Hunstanton van de frisse zeewind. Natuurlijk zijn er wel plekken waar je even letterlijk in de voetsporen van Boudica of Robert Kett kan staan. Vanzelfsprekend begint je fietstocht in Norwich, het centrum van Robert Ketts opstand. Maar kort na vertrek vanuit het centrum van Norwich rij je al langs de archeologische resten van Venta Icenorum, de hoofdstad van Boudica. Later kruis je meerdere keren de wandelroute de Boudica Way. Vlak voor je weer terugkomt in Norwich passeer je ook nog de Kett Heights, een belangrijke plek in opstand van Kett. 

De 373 kilometer lange en goed gemarkeerde route volgt rustige landwegen, hier en daar onverharde bos- en ruiterpaden. Een beetje klimmen en dalen hoort er in het glooiende landschap bij, maar echt steil is het niet. De route is dan ook ontwikkeld met het doel dat elke fietser met een gemiddelde conditie de route moet kunnen fietsen. Ook zou een toerfiets voldoende moeten zijn om de route te rijden. Hoewel er onverharde passages in de route zitten, is een gravel- of mountainbike niet nodig. Langs de route zijn uiteraard al gelegenheden om te overnachten en er wordt gewerkt om dat aanbod verder uit te breiden. 

Meerdere lange-afstandsroutes door Engeland

De Rebellion Way is de zesde meerdaagse fietsroute die door Cycling UK is ontwikkeld. Alle zes de routes lopen door bijzondere historische landschappen en verbinden de hedendaagse Britse cultuur met bijzondere verhalen uit de geschiedenis. De andere vijf routes zijn de Great North Trail, van het Peak District naar Cape Wrath of John o’ Groats, de King Alfred’s Way een grote ronde door het oude koninkrijk Wessex. Ook is er de West Kernow Way in Cornwall en de Cantii Way, een grote ronde door het graafschap Kent en de oostelijke kustlijn van het graafschap Sussex.

Meer weten?

Op de website van Cycling UK vind je meer informatie over de Rebellion Way, zoals GPX-files, extra informatie over de route, accomodaties langs de route en langs welke andere mooie plekken je fietst.