Afbeelding

west kernow way

Downhill langs de kust. 

Photographer Jordan Gibbons / Pannier

The West Kernow Way: een nieuwe uitdagende tocht door Engeland

In het westen van Cornwall, Engeland, kan je nu de prachtige West Kernow Way backpack route fietsen. De route is een 230 kilometer lange tocht door het westen van Cornwall, langs bijzondere monumenten uit de bronstijd, Lands End, het uiterste puntje van Engeland en glooiende heuvels. 

De route begint in Penzance, een plek die ook gemakkelijk te bereiken is met de trein vanuit London, en eindigt daar ook weer. Je bent in totaal zo’n drie tot vier dagen onderweg, afhankelijk van het fietstempo dat jij prettig vindt. In de zomer kan je er genieten van de prachtige bloemen, maar er wordt vooral aangeraden om er tijdens de herfst heen te gaan. 

Bijzondere geschiedenis van Cornwall

Ook komt de route langs veel verborgen, maar prachtige, historische plekken. Zo kan je ook gelijk proeven van de cultuur van west Cornwall. Van monumenten uit de Bronstijd, tot historische mijnen, waar smokkelaars stiekem waardevolle metalen uit de grond probeerden te halen. Je kan je tijdens de tocht dus echt onderdompelen in de geschiedenis, met alle bijbehorende mysterieuze legendes, van Cornwall.

Rustige grindwegen, leuke singletrails

De route is goed begaanbaar voor fietsers met redelijke offroad ervaring.  Een groot deel van de route gaat over rustige lanen en ruime grindpaden, Maar er zijn een aantal passages die wat ruiger dan de andere zijn en er zijn zelfs stukjes wat ruigere singletrails door moerassen of over meer rotsige stukken. Extreem technisch wordt het nooit, een ervaren fietser met enigszins brede banden (Cycling UK raadt ten minste 35 mm aan) en goede versnellingen komt er wel overheen, al dan niet met wat meer moeite. E-bikes kunnen ook, maar dan moet je op de steile klimmetjes wel rekening houden met het gewicht van je fiets. Waarschijnlijk moet je dan iets vaker afstappen. Over klimmetjes gesproken: hou rekening met 4200 hoogtemeters!

Je moet overigens wel goed kunnen navigeren, want de route heeft geen eigen wegwijzers. Ook volgt de route geen andere grote gemarkeerde routes, een fietscomputer met een GPX wordt daarom aangeraden. Daarin schuilt voor een groot deel ook de charme en het avontuur van deze route. 

Als het weer niet meezit, is er ook gedacht aan plekken om die tijd prettig door te brengen. Zo zitten liggen er langs de route in rond de stopplaatsen, fietsvriendelijke cafés of restaurants. Zo kan je een warme kop thee bestellen of een lekkere maaltijd nuttigen, terwijl de bui die net nog boven je hoofd hing, kan overwaaien. 

De route is de perfecte uitdaging voor fietsers die houden van lange afstanden en avontuurlijkere tochten. Een echte must dus!  

Meer weten? Hier vind je meer informatie