Afbeelding

l'etape czech republic

l'Etape Czech Republic gaat door de bossen in de omgeving van Praag

l'Etape Czech Republic

6 tips voor een fietsvakantie in Tsjechië

Tsjechië is een echt fietsland. Overal in het land vind je mogelijkheden om te fietsen. Van lange routes waarbij je dagen weg bent, tot snelle en spectaculaire trails voor mountainbikers.

Tsjechië is in 2022 een nieuw wielerevent rijker. L’Etape Check Republic is een race voor amateurs en professionals, die vanuit Praag door de bossen in de ombeving gaat. Deelnemers kunnen kiezen uit twee parcours, een lange van 136 kilometer en een korte van 91 kilometer. Meedoen? Zet 11 juni 2022 alvast in je agenda en check deze website voor meer informatie.  

Cultuur en natuur in één: de Eger fietsroute

De Eger fietsroute is een 230 kilometer lange route langs de overs van de rivier de Eger. Je fietst van de Duitse grens tot de plek waar de rivier in de Elbe uitmondt. Onderweg kom je door gevarieerde landschappen én door het gebied waar al eeuwenlang de hop voor de beste Tsjechische biertjes geteeld wordt. 

Elberoute

Ook langs de Elbe kun je prachtig fietsen. De Elberoute is een van de bekendste en grootste fietsroutes van Tsjechië. De route volgt de loop van de rivier de Elbe, van de bron in het Reuzengebergte tot aan de Duitse grens. Dat betekent 370 kilometer lang fietsen tussen imposante rotswanden, pittoreske dorpjes en bruisende steden. Dankzij de treinverbindingen langs de route is het mogelijk om overal op te stappen en weer af te stappen.  De Elberoute is deel van EuroVelo-routes, dat betekent dat de route niet ophoudt bij de Duitse grens, maar vanaf daar nog doorgaat, dwars door Duitsland tot aan de kust aan de Waddenzee. En dat is zeker de moeite waard, want de Elberoute hoort bij de mooiste fietspaden van Duitsland.

Oost Moravische Fietspad

Tussen Kroměříž en Hodonin loopt het Bat’a-kanaal en langs dat kanaal loopt het Oost-Moravische Fietspad. Een prachtige route die goed is aangelegd en, dankzij de ligging naast het kanaal niet al te veel hoogteverschillen heeft. En, misschien wel nog belangrijker: de route loopt voor het overgrote deel over vrij liggende fietspaden. De route is met 80 kilometer wellicht aan de korte kant, maar de route sluit aan op veel andere fietsroutes in de omgeving, waarmee het Oost-Moravische Fietspad een prachtig startpunt is voor een tocht richting de Witte Karpaten en de Hostýnské-heuvels.

Boheemse woud

Het Bhoeemse Woud in het zuiden van Tsjechië is een mysterieus gebied. Sinds 2015 loopt er een 163 kilometer lange route door het gebied. De route loopt langs oude kanalen, bergdorpjes en het grote stuwmeer van Lipno.

Singletrails pod Smrkem

Ook mountainbikers kunnen zich in Tsjechië uitleven. Verspreid door het land liggen goed aangelegde trails in de natuur. Een absolute aanrader zijn de single trails pod Smrkem. Ontworpen door een van de beste routebouwers ter wereld, Dafydd Davis, behoren deze routes tot de mooiste en meest spectaculaire routes van het land.