Afbeelding

Eger fietsroute Tsjechië

De route voert je ook door een gebied met imposante rotsformaties

Foto Mark BBDO - Czech Tourism

Kastelen, rotsen en hop: de Egerfietsroute door Tsjechië

Een biertje en een fietstocht gaan volgens velen goed samen. Dat zal voor velen geen nieuws zijn. En juist daarom is de Eger fietsroute door Tsjechië een aanrader voor wie van een stevige fietstocht én een koud pilsje houdt. De Eger fietsroute voert je namelijk door het gebied dat de bakermat is van de Tsjechische bierindustrie. 

De Eger fietsroute loopt in 230 kilometer van de grens met Zuid-Duitsland langs de rivier de Eger, in het Tsjechisch gespeld als de Ohře, tot aan de stad Litoměřice, waar de rivier uitmondt in de Elbe. Het eerste deel van de route voert door een bijzonder landschap. Hier zit veel graniet in de grond en de rivier heeft zich in de loop der jaren letterlijk een weg uitgesleten door het gesteente. En dat betekent dat je soms door kloven fietst, terwijl steile en machtige rotswanden hoog boven je uittorenen. Dit is ook een gebied waar een aantal bronnen met heilzaam water ontspringen. Dus wie na een stevige dag fietsen even wil bijkomen en helemaal wil ontspannen, kan zich hier even helemaal laten gaan!

Kastelen en bier

Je fietst ook door een gebied met een rijke historie. Dat blijkt wel uit de kastelen die hoog boven de dalen uittorenen en uit het oude spoor dat hier in de negentiende eeuw werd aangelegd en waarvan je een tijdlang het traject volgt. Uiteindelijk kom je in een gebied waarvan het hart van menig bierliefhebber sneller gaat kloppen. De Tsjechische regio Ústí is namelijk de belangrijkste regio van de Tsjechische hopteelt. En dat betekent dat je je als bierliefhebber dus kan vergapen aan uitgestrekte hopvelden. Je kan zelfs nog een extra uitstapje maken en een heuse bierroute langs veertien Duitse en Tsjechische brouwerijen volgen. 

De route is goed gemarkeerd met de Tsjechische routemarkering 6. Het grootste deel gaat over grindpaden en verharde maar rustige wegen. Een deel van de route volgt het traject van de Eurovelo route 4: de Centraal-Europese route. De route bestaat uit vijf etappes van 40 tot 50 kilometer per dag, maar wie de tijd wil nemen om van alle mooie extra’s langs de route te genieten, kan er natuurlijk heel wat langer over doen. 

Meer weten over de Eger fietsroute? Hier vind je meer details en e mogelijkheid om GPXbestanden te downloaden!