Afbeelding

Mooiste fietsroutes Duitsland

Brug over de Elbe bij Dessau

Afbeelding Pixabay

Dit zijn de mooiste fietsroutes van Duitsland

Als fietsland is Duitsland een prima land om naartoe te gaan. Niet alleen omdat de Duitse grens voor velen al op fietsafstand ligt, maar ook omdat het land zelf ontzettend gevarieerd is. Van de laagvlaktes in het noorden, tot de Alpen in het zuiden en alles wat daartussen ligt.

Maar waar moet je beginnen? Deze tien lange fietstochten zijn volgens de Duitse ADAC sowieso de moeite waard. De meeste routes zijn goed aangegeven met duidelijke borden en lopen grotendeels over aparte fietspaden of rustige landwegen. En opvallend: veel van deze routes lopen langs rivieren.

Berlin-Usedom Radfernweg

Deze route loopt van het cetnrum van Berlijn tot Peenemünde. Een traject waar je ongeveer tien dagen over doet. Onderweg fiets je door bossen, langs rivieren en weidelandschappen. De route loopt voor een groot deel over fietspaden waar geen autoverkeer komt, en over rustige land en boswegen. Doordat het hoogteverschil op de route ook vrij klein is, is dit een prima route voor wie een niet l te zware fietsvakantie wil houden.

Ostseeküsten-Radweg

Deze route volgt de Duitse Oostzeekust tussen de oude handelsstad Flensburg en de grens met Polen. Dit gebied was in de middeleeuwen een rijk gebied en in veel van de oude havenstadjes langs de kust kun je daarom nog genieten van prachtige middeleeuwse gebouwen. Maar ook later was de Oostzeekust een bijzondere streek, waar rijke Duitsers het strand opzochten. De route heeft dertien etappes, een kleine twee weken fietsplezier dus.

Elberadweg

Deze route volgt de Elbe, van de Tsjechische grens bij Schöna tot aan de kust bij Cuxhaven. Een enorm gevarieerde route, van de bergachitge grens tussen Duitsland en Tsjechië, langs historische steden als Dresden en Maagdenburg, de imposante havenstad Hamburg en de havens van Cuxhaven en tussendoor heel wat kastelen. En ook je benen voelen de variatie. Bereid je voor op wat klim- en daalwerk in de eerste etappes, maar ook op een bijna Hollandse portie tegenwind als je de Noordzeekust nadert.

RuhrtalRadweg

Denk je aan het Ruhrgebied, dan denk je al snel aan rokende schoorstenen en zware industrie. En hoewel je tijdens een week fietsen over deze route heel wat industrie zal zien, betekent dat ook veel cultuur, want de Duitse geschiedenis en de industriegebieden rondom het Ruhrtal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En je ziet echt niet alleen maar beton en staal. Tussendoor zijn er genoeg trajecten door bosgebied en historische stadscentra waar je even in de middeleeuwen waant. Alle variatie dus! De route begint aan de bron van de Ruhr bij Winterberg en eindigt in Duisburg.

Rheinradweg

Dit is een deel van de beroemde route die van Zwitserland tot aan Hoek van Holland loopt. Het Duitse deel van de route voert je langs indrukwekkende rotswanden, waar kastelen hoog boven de rivier uittorenen. Het Duitse deel is ideaal voor een gevarieerde vakantie, want langs de route is zo veel te doen dat je echt niet alleen maar aan het fietsen bent. Steden als Keulen, de wijngaarden langs de hellingen, je verveelt je nooit.

Mosel-Radweg

Deze route voert door de heuvelachtige Eifel, maar omdat je de Mosel blijft volgen, hoef je je geen zorgen te maken om dagenlange spierpijn door alle beklimmingen. In tegendeel, doordat je de rivier rustig volgt, is het aantal hoogtemeters dat je moet overbruggen gering. In steden als Cochem, Trier en Neumagen-Dhron kun je je ook nog onderdompelen in historie!

Bodensee-Königssee-Radweg

Bereid je voor op een aantal hoogtemeters, want deze route loopt langs de voet van de Alpen. Dat betekent dat de route op z’n minst heuvelachtig is. Maar tegelijk betekent dat genieten van prachtige uitzichten! Over de Bodensee, over de Chiemsee, en over de Köningsee aan het eindpunt. Maar je fietst ook langs een aantal van de mooiste hoogtepunten van Beieren, zoals de kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau. Maar ook meer moderne geschiedenis en kunst spelen een rol. Van de werken van Kandinsky die in het Gabriele Münter-Haus te zien zijn, tot de wrange geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Berchtesgaden.

Donau-Radweg

Het meest beoremde stuk van de fietsroute langs de Donau is het stuk tussen de Duitse grens en Wenen, maar dat wil niet zeggen dat het stuk van de bron tot de grens tussen Duitsland en Oostenrijk minder mooi is. Van het historische Ulm, waar de hoogste kerktoren ter wereld te vinden is, tot het werelderfgoed van Regensburg. En natuurlijk de prachtige natuur langs de Donau.

Liebliches Taubertal

Deze route is niet zo lang als de anderen, maar daardoor niet minder mooi. Je fietst door historisch landschap, met wijnranken, kastelen en landhuizen, burchten, kloosters en talloze andere sporen van honderden jaren geschiedenis. Leuk is dat deze route tussen Von Rothenburg ob der Tauber en Wertheim am Main twee varianten kent. Een route over voornamelijk geasfalteerde paden langs de rivier, en een iets sportievere variant waarbij je meer hoogtemeters maakt.  

Main-Radweg

Bij deze route kan je min of meer kiezen waar je wil starten: in Creuβen of in Bischofsgrün. Vanuit een van die plaatsen fiets je eerst naar Kulmbach en dan volg je de stroom van de Main richting het westen. Ook dit is met recht een historische fietsroute te noemen, want onderweg doe je stadjes als Bayreuth, Bamberg en Würzburg aan, net als veel kastelen en oude kloosters. En ook Frankfurt am Main mag je, ondanks de glimmende moderne wolkenkrabbers die de skyline bepalen, een historische stad noemen, dankzij het -wederopgebouwde- historische centrum.