Afbeelding

Afbeelding: Pexels

3 tips voor een zorgeloze fietsvakantie met de hond

De lente komt eraan, wat betekent dat het heerlijk weer wordt om erop uit te gaan met de fiets. Natuurlijk kan je trouwe viervoeter dan niet achterblijven. Wij geven je 3 tips mee voor een geslaagde fietsvakantie – voor zowel jou als je hond!

Tip 1. Bereid die pootjes voor op langere afstanden

Kramp en blessures wil geen hond. Stilstaan na elke 5 minuten ook niet. Daarom is het belangrijk de pootjes – van jullie beiden – goed voor te bereiden op wat er komen gaat. Regelmatig fietstochten ondernemen met de hond wordt dan ook sterk aangeraden om het uithoudingsvermogen op te bouwen. Heb je nog niet eerder fietstochten met de hond gemaakt? Zo niet, lees dan hier hoe je dat het beste kunt doen.

Tip 2. Denk na over transport voor je hond

Mee laten lopen langs de fiets, mee in de fietsmand of mee in de fietskar? Er zijn meerdere manieren om je hond mee op fietsvakantie te nemen, afhankelijk van het uithoudingsvermogen van de hond en het aantal kilometers dat je wil gaan afleggen. Als je hond mee loopt met de fiets op een asfaltweg, houd dan in de gaten of het niet te heet onder zijn voeten wordt. Mocht dat wel het geval zijn, dan kun je overwegen hondenschoentjes mee te nemen.

Hoe sportief je hond ook is, je ontkomt bijna niet aan een vervoersmiddel waarin je hond kan uitrusten. Voor de kleinere hondjes is een fietsmand hier geschikt voor, die je kunt vastmaken aan het stuur of vastzetten op de pakkendrager. Voor het formaat Duitse herders onder ons is een fietskar geschikter. Zo kan je hond zelf kiezen of hij met je meewandelt, of liever even bijkomt in een fietskar of fietsmandje en geniet van het uitzicht. Op deze manier hoeft je fietsvakantie geen vertraging op te lopen en kun je toch nog voor het donker bij je overnachtingsadres zijn.

Tip 3. Denk aan goede verzorging onderweg

Afhankelijk van het type fietsvakantie dat je gaat ondernemen, moet je goed nadenken over hoe je onderweg je hond gaat verzorgen. Het is in ieder geval belangrijk niet alleen naar jezelf te kijken. Net als een mens wil een hond ook af en toe z’n pootjes strekken, heeft een hond ook eten en drinken nodig en kan ook hij hangry worden wanneer hij na een dagje rennen een vieze maaltijd onder z’n neus krijgt. Neem dus een opvouwbaar drink- of voerbakje mee en wat voedsel voor onderweg of bekijk vooraf of er supermarkten in de buurt zijn waar je hondenbrokken/vlees kunt halen. Las ook af en toe even een pauze in.

Verder is het raadzaam een EHBO-setje op orde te hebben. Wanneer je hond een splinter oploopt of in het glas stapt, dan kun je dat snel behandelen. Denk voor de inhoud van je EHBO-setje aan zaken als een pincet, desinfectiemiddel, rekverband en watten.

Als je dit allemaal op orde hebt, dan kun je zorgeloos saampjes genieten van de fietsvakantie en heerlijk op avontuur gaan. Ook wel op z’n honds: live life like there’s no end to your leash.