Afbeelding

Fietsen in de lente

Bloesemende boomgaarden. 

Afbeelding Pixabay

Waarom de lente een mooi seizoen is voor een fietstocht

De dagen worden langer, de temperatuur stijgt, tijd om de fiets te pakken en naar buiten te gaan. Juist in de lente is het heerlijk fietsen. Waarom? Dat vertellen we je hier. 

Niet te warm

Hoewel het op een zonnige lentedag behaaglijk warm kan zijn, wordt het simpelweg nog niet zo warm dat je van een beetje inspanning oververhit raakt. En dat betekent dat je comfortabel door kan fietsen, en vaak makkelijker verder komt of sneller gaat dan op een hete zomerdag. En koelt het nou opeens toch af, dan is een extra vest vaak al warm genoeg. 

Veel vrije dagen

Met Pasen, hemelvaart en Pinksteren heb je heel wat tijd om de fiets te pakken. Ideaal om even een weekendje met de fiets op weg te zijn. Toegegeven, het kan op sommige plekken druk zijn, omdat iedereen vrij is en eropuit trekt, maar laat dat je niet tegenhouden. Juist met de fiets, trap je makkelijk een stukje door en ontdek je vanzelf een route die nog niet platgelopen is. En omdat de ochtenden vaak fris zijn, is het zeker dan nog wat rustiger op de wegen en fietspaden.  Heb je dus alle ruimte om even flink door te trappen! 

Voorbereiding voor je fietsvakantie

Die vrije dagen geven je vaak ook de mogelijkheid om een lang weekendje weg te gaan. Oftewel: je kan meerdere dagen achter elkaar flinke afstand afleggen. Net als op een fietsvakantie. Sterker nog, als je je aan het voorbereiden bent op zo’n langere fietsvakantie is zo’n meerdaags tripje juist erg goed om te doen. Je kan alvast even wennen aan het meerdere dagen achter elkaar fietsen en je kan je vakantie-uitrusting even testen.

Vogels kijken

De lente is natuurlijk dé tijd van de vogeltrek, want een zwaluw maakt nog geen zomer, maar de komst van trekvogels uit het zuiden is wel een goed teken dat de lente eraan komt. En dat niet alleen, er wordt gebaltst, gepaard en gebroed. En dus kun je -met de verrekijker- genieten van de prachtige baltsrituelen waarmee de vogels elkaar het hof proberen te maken, het af en aan vliegen van ouders die hun kuikens van voedsel voorzien. En tussendoor zie je de duikvluchten van kieviten die hun jongen bewaken, ganzen die met hun jongen in grote groepen verzamelen en ritselen kleine zangvogels in de struiken en de bomen. En omdat die bomen, struiken en riet nog niet vol in het blad staan, kun je de vogels extra goed zien. 

Onze tip: neem vooral je verrekijker mee. Niet alleen als je langs grote meren of langs uitgestrekte weidegebieden fietst, ook in het bos kun je met een verrekijker net wat makkelijker zien welke vogel er hoog in die ene boom zit. 

Jonge dieren in de wei

Al vroeg in het voorjaar kun je lammetjes door de wei zien dartelen, soms al in januari of februari. En daar hebben ze gezelschap van ‘rammelende’ hazen. Het vroege voorjaar is volop ‘rammeltijd’, de tijd dat de mannetjeshazen achter de vrouwtjes aan zitten. Als je even stilhoudt, kun je met een beetje geluk genieten van de hazen die kriskras door het weiland achter elkaar aanrennen en door het gras rollen, of flink met elkaar op de vuist gaan in een heuse bokspartij. 

Bloemenpracht

De lente is hét seizoen als je van bloemen wil genieten. In het vroege voorjaar zie je langs de fietspaden nog een verdwaalde sneeuwklok tussen de krokussen en narcissen. Wat verder in maart begint de bloesem uit de knop komen. Overal ontluiken kleurige bloemen in tuinen en boomgaarden. Sommige weilanden kleuren geel van de paardenbloemen, op andere plekken geniet je van bloesemende fruitbomen of de karakteristieke bollenvelden, die je ook buiten de Bollenstreek kan vinden!

Fietstips:

  • Wie van bloemen wil genieten, kan natuurlijk richting de bollenstreek. De fiets is een van de beste manieren om alle bollenvelden te bekijken. 
  • Ben je juist op zoek naar bloesems? Dan denk je misschien al snel aan de fruitbomen van de Betuwe, of die van de Vlaamse Haspengouw waar je inderdaad heerlijk tussen de bloesems kan fietsen. Een andere tip voor liefhebbers van bloesems is het gebied rondom de Kromme Rijn in de provincie Utrecht. 
  • Langs bosranden is vaak een hoop te zien. Aan de ene kant heb je het bos, waar al het groen begint te ontluiken, aan de andere kant zijn velden, heide of akkers vaak nog niet dichtbegroeid, waardoor daar vaak een hoop te zien is, van vogels tot jong vee of andere dieren. Verrekijker mee dus!