Afbeelding

fietsroutes bloembollen

Ook buiten de Bollenstreek kan je fietsen tussen eindeloze bloembollenvelden

Pixabay

Fietsen tussen de bloembollen, buiten de bollenstreek

De bollenstreek is in de lente wereldwijd bekend om de kleurenpracht van de bloemenvelden. Een prachtig gebied voor een fietstocht. Maar de bollenstreek is niet bepaald de enige regio waar de velden alle kleuren van de regenboog krijgen. 

Natuurlijk is de Bollenstreek dé streek om te genieten van de bloemenpracht. De streek heeft echter wel een groot nadeel: het gebied is wereldwijd bekend. En dat betekent dat het vaak ontzettend druk is op de fietsroutes in het gebied. Hou je van iets meer rust? Kijk dan eens naar deze gebieden:

Flevoland

De drooggelegde bodem van wat ooit de Zuiderzee was, is prima grond voor bloembollen. Op verschillende plekken in de provincie komen in het voorjaar de tulpenvelden tot bloei. De velden liggen vaak niet zo dicht bij elkaar als in de bollenstreek, maar dat geeft juist de ruimte voor mooie en lange dagen fietsen door het uitgestrekte polderlandschap. Van 16 april tot 7 mei 2022, het hoogtepunt van de bloeitijd, kun je de Tulpenroute fietsen. Door de buitengebieden van Dronten, Lelystad en, Zeewolde in een kleurrijke bloemenzee lopen routes waar je onderweg ook nog eens allerlei activiteiten tegenkomt.  

Kop van Noord-Holland

De Bollenstreek rondom Lisse mag dan wel het meest bekende bollengebied van Nederland zijn, het grootste aaneengesloten bollengebied van Nederland ligt eigenlijk in de kop van Noord-Holland. Tussen Den Oever, Den Helder, Schagen en Medemblik (ongeveer) vind je bloemenvelden, bijna zo ver als het oog rijkt. Rondom plaatsen als Anna-Paulowna, Breezand, Zijpe liggen fietsroutes waar je je kilometerslang kan vergapen aan de bloemenpracht. En het leuke: de afwisseling is groot. Want de Noordzee, het Noord-Hollands Duinreservaat of de dijken langs het IJsselmeer zijn nooit heel ver weg. 

Goeree-Overflakkee

Op het Zuid-Hollandse eiland (zeg hier nooit dat je in Zeeland bent!) Goeree-Overflakkee kijk je vanaf de dijken uit over bloemenvelden aan de ene kant en water aan de andere kant. Onderweg kom je door kleine dorpjes als Stad aan ’t Haringvliet, Den Bommel en Nieuwe-Tonge. De meeste wegen en fietspaden hier volgen de loop van oude binnendijken. Je fietst dus vaak een stuk hoger dan de velden. Weidse uitzichten over het polderlandschap én oude zeearmen zoals het Haringvliet en Grevelingenmeer gegarandeerd. 

Drenthe

Drenthe staat niet bekend om haar bollenvelden, maar rondom Dwingeloo en Diever kun je je toch echt vergapen aan de kleurenpracht. De velden zijn hier niet zo groot en talrijk als in Noord-Holland of Flevoland, maar in het afwisselende Drentse landschap is dat helemaal niet erg. Je wisselt de bloemen gewoon af met de hunebedden en heidevelden. Extra leuk, bij Beilen zit ook een heuse tulpenpluktuin. Voor een klein bedrag kun je daar zelf een mooie bos tulpen plukken, zodat je ook nog een souvenirtje mee naar huis kan nemen! 

Zeeuws-Vlaanderen

Ook in Zeeuws-Vlaanderen kleuren de velden in het voorjaar. Vooral rondom Graauw, Koewacht en Hulst worden bollen geteeld. Genoeg voor een leuke ronde door de dorpjes en de oude vestingstad Hulst, maar wie een paar extra kilometers niet erg vindt, kan ook nog even doorrijden naar het Verdronken land van Saeftinghe.