Afbeelding

tips fietsvakantie

Sta je op het punt om voor het eerst op fietsvakantie te gaan? Zo zorg je ervoor dat het allemaal leuk blijft. 

Photo by Birk Enwald on Unsplash

Tips voor je eerste fietsvakantie

Eigenlijk zou iedereen een keer op fietsvakantie moeten gaan. Niets anders geeft je dat heerlijke vrije en avontuurlijke gevoel. Maar een fietsvakantie kan ook behoorlijk intensief zijn; zwaar zelfs. Een beetje afzien hoort er natuurlijk bij en draagt bij aan dat avontuurlijke gevoel, maar het moet niet té veel afzien worden. Hoe hou je je fietsvakantie leuk?

Zorg ervoor dat je fiets in orde is

Natuurlijk heb je voor een fietsvakantie een goede fiets nodig. Dat wil zeggen: de fiets kan wat ‘ie moet doen. Ga je de heuvels in, dan zijn goede remmen en versnellingen een must, en als je veel over gravel of zelfs offroad gaat rijden, dan kom je met smalle wielrenbandjes natuurlijk niet ver. 

Maar nog veel belangrijker dan het model fiets, is dat de fiets technisch in orde is. Een peperdure groepenset is nutteloos, als die verkeerd is afgesteld. Die dure banden die nooit lek gaan, gaan wel kapot als je niet de goede bandenspanning hebt. Kortom: de technische staat van je fiets is belangrijker dan het model of het type. 

Het hoeft niet snel of ver

Een van de dingen die je doet tijdens de voorbereiding van je vakantie, is een planning maken van de etappes die je gaat fietsen. Bedenk je tijdens het uitstippelen van je route wel dat het jouw vakantie is en dat het belangrijkste is dat je geniet. Kortom: als je nog niet zeker weet of een fietsvakantie echt iets voor jou is, begin dan rustig met kleine tochten waarbij je wel een hoop mooie dingen kan beleven. Ook als je een weekendje op pad gaat kan je een heleboel mooie dingen meemaken.

Reserveer bij het plannen van je route ook wat extra tijd om iets anders te doen dan fietsen. Las een extra dag in om even rond te kijken in een mooi stadje, om even boodschappen te doen, en om gewoon even met je voeten omhoog te zitten en te genieten. Hetzelfde geldt voor de etappes. Ook die kun je zo plannen dat je onderweg meer dan genoeg tijd hebt om even van een mooi uitzicht te genieten, op een picknickplek of terras neer te ploffen voor een welverdiende pauze, of - als het tegenzit - even rustig een band te repareren of te schuilen voor een onverhoopte regenbui. Zeker als je met kinderen op pad gaat, is het inlassen van een leuke pauze op z’n tijd een must!

Zorg voor goede fietstassen!

Goede zijn fietstassen net zo onontbeerlijk als een goede fiets. En hoe je ook op fietsvakantie gaat, fietstassen moeten altijd aan een aantal zaken voldoen: al je spullen moeten er makkelijk in passen, je moet ze makkelijk en stevig aan je fiets kunnen bevestigen en ze moeten waterdicht zijn. Bij het kopen van fietstassen is lichtgewicht materiaal altijd handig, maar vaak is het veel belangrijker dat je alle tassen een beetje kan stroomlijnen. Daar komt die waterdichtheid ook om de hoek kijken. Er worden ook tassen verkocht die niet (volledig) waterdicht zijn, maar die je bij slecht weer met een extra regenhoes beter kan beschermen tegen regen. Dat is echter niet altijd praktisch (je moet weer afstappen), en zo’n flapperende regenhoes kan behoorlijk wat wind vangen. Dat fietst niet prettig, zeker niet als je de wind ook nog eens pal tegen hebt. 

Ook een goed idee: denk goed na over een indeling van je tassen. Niet alleen voorkom je daarmee dat je elke keer moet zoeken naar je spullen, maar je kan er ook nog voor zorgen dat het gewicht van de tassen evenredig over je fiets verdeeld is. 

Vind de fietsenmaker in jezelf

Zeker tijdens lange fietsvakanties is het niet zozeer de vraag óf je panne krijgt, maar wanneer. In zulke gevallen is het natuurlijk fijn als je de meest voorkomende panne aan je fiets zelf kan repareren. Dat gaat vanzelfsprekend wel iets verder dan alleen het plakken van je band. Gelukkig zijn de meeste fietsen zo gemaakt dat je met een fietsreparatiesetje een fietspomp en voor de echte noodgevallen een paar tiewraps en een rol ducttape al een behoorlijke fietsenwerkplaats in je fietstas hebt zitten.  

Zorg dat je weet waar je heen gaat

Volgens sommige optimisten kun je op vakantie nooit verkeerd rijden – maar verdwalen kan vervelend zijn. Zorg er dus voor dat je voor vertrek je route redelijk in je hoofd hebt zitten en dat je kan bijhouden waar je op die route bent. In Nederland en België kom je met een knooppuntengidsje of Google Maps op je smartphone al een heel eind. In het buitenland heb je vaak iets beter materiaal, zoals GPX-files en goede kaartensoftware nodig. Al is het altijd een goed idee om ook een ouderwetse papieren kaart achter de hand te houden: daarvan kunnen de batterijen niet leeg raken. Voor alle manieren om je routebeschrijving bij je te houden, is het handig om een houder op je fietsstuur te zetten. Immers: met een telefoon of kaart in je handen rondfietsen is niet handig en op veel plekken ook verboden. 

Altijd bij de hand: eten en drinken

Fietsen kost energie en die moet je aanvullen. Zorg er dus voor dat je tijdens je vakanties altijd ergens een snelle snack en een paar slokken drinken binnen handbereik hebt. Sowieso voor op de fiets, zodat je rijdend even een energiereep op kan eten, maar ook tijdens je pauzes. Ook als je even stilstaat bij een picknickplek wil je niet eerst nog een tas leeg moeten halen voordat je bij je lunch bent. 

Het belangrijkste: Je moet juist niks!

Bedenk je bij alles: je moet niks! Het is vakantie. Ook al heb je plannen gemaakt en droom je al weken van die beklimming, dat uitzicht, die afdaling… het móét allemaal niet. Gun jezelf de vrijheid om van die plannen af te wijken als het zo uitkomt. Bijvoorbeeld omdat je van een medefietser een nóg mooier uitzicht of een nog mooiere route aangeraden krijgt. Of juist omdat je eigen geplande route een beetje tegenvalt en je op zoek gaat naar een mooiere streek, maar het tegenovergestelde is natuurlijk ook mogelijk: als een streek erg mooi en leuk is, kun je er natuurlijk ook een paar dagen langer blijven. Een beetje op de bonnefooi reizen is een van de dingen die bijdraagt aan dat vrije en avontuurlijke gevoel van een fietsvakantie.