Afbeelding

fietstocht met kinderen

Met een paar handige tips is een fietstocht leuk voor het hele gezin

Afbeelding: Pixabay

Lange fietstocht met de kinderen, zo hou je het leuk

Als je van fietsen houdt, dan geef je je hobby natuurlijk het liefst door aan je kinderen. Maar wat voor jou een gemoedelijk tochtje is, kan voor de kinderen aanvoelen als een tocht naar het einde van de wereld. Hoe hou je je fietstocht leuk voor het hele gezin?

Niet te lang

Maak je tochten niet te lang, de conditie van een kind is nou eenmaal iets beperkter dan van jou als doorgewinterde fietser. Trap jij makkelijk vijftig kilometer of meer op een dag weg? Afhankelijk van de leeftijd, is het na twintig kilometer bij veel kinderen echt wel klaar. Hou daarbij ook rekening met hoogteverschil. Een tocht met veel heuvels, kan soms nog wat korter zijn. 

Afwisseling

En ook al is de conditie van je kinderen prima in orde, de meeste kinderen zitten niet zo te wachten op een lange tocht waarbij je bijna alleen maar fietst. Ze willen afwisseling, dingen ontdekken. Zorg er dus dat je niet alleen maar fietst, maar dat er onderweg ook nog wat te doen is. Wat precies, dat hangt natuurlijk af van wat je kinderen leuk vinden. Voor de een kan dat een vogelkijkhut zijn, voor de ander een speeltuin, een interessant of een uitstapje zoals een kasteel en soms is een terrasje met wat koud (of warm) drinken al voldoende.  

Mee navigeren

Ook tijdens het fietsen kun je al wat afwisseling aanbrengen. Bijvoorbeeld door ze mee te laten navigeren. Vertel dus waar de tocht heen gaat, en laat ze de weg mee uitzoeken. Zo wordt je fietstocht een soort speurtocht van de ene naar de andere wegwijzer, knooppuntbord, of waar je dan ook mee navigeert. En vanaf dijken of heuveltoppen kun je natuurlijk ook al samen uitkijken naar het volgende punt op je route. Wie ziet het volgende pontje, de volgende kasteeltoren of het strand als eerste? Natuurlijk is het handig als je zelf even meekijkt of alles goed gaat.

Mee de route uitzoeken

Dat mee navigeren kan natuurlijk al thuis beginnen, bij het uitzoeken van een leuke route. Dan zijn zowel jij als je kinderen er iets zekerder van dat de tocht voor iedereen leuk vindt. En het is natuurlijk ook al een beetje voorpret als je samen naar de kaart zit te kijken om een leuke route uit te stippelen. Weet je niet waar je moet beginnen? Op veel plekken vind je themaroutes, langs bijvoorbeeld historische plekken, of juist plekken met bijzondere natuur. Zo’n route kan je vaak al een beetje op weg helpen en soms horen er bij een route al allerlei opdrachten en puzzels die je al fietsend samen op kan lossen.

Eigen spullen mee!

Een van de dingen die mee plannen en navigeren zo leuk maakt, is dat je kinderen zich mede-verantwoordelijk gaan voelen voor de tocht. Of anders gezegd: ze voelen zich deel van het team. En dat voelt goed! Dat gevoel kun je nog een beetje vergroten door ze ook wat eigen spullen mee te geven. Een eigen bidon op de fiets en een rugzakje met wat snacks voor onderweg, bijvoorbeeld. 

Fiets niet te hard

Zelf ben je wellicht gewend om lekker door te trappen, maar je bent nu natuurlijk niet alleen onderweg. Als je zelf de hele tijd voorop fietst, is er van dat hele idee van samen de route ontdekken en beleven natuurlijk niet zo veel meer over. Matig je tempo dus, en fiets lekker achter de kinderen aan. Dat houden zij op hun kleinere wielen en met hun kleinere verzet ook een stuk beter vol!

Check de fiets van je kinderen

En als we dan bij de wat meer technische zaken zijn aangekomen: zorg er ook voor dat de fietsen van je kinderen helemaal in orde zijn. Zeker als je lang gaat fietsen, of een meerdaagse tocht gaat maken. Besteed altijd wat extra aandacht aan het zadel: staat dat wel hoog genoeg? Kinderen groeien nou eenmaal wat harder dan je denkt en een te laag zadel trapt nou niet echt lekker.

De tocht is belangrijker dan de bestemming

Dit cliché gaat helemaal op voor tochten met de kinderen. De mooiste eindbestemming maakt veel minder indruk als de tocht ernaartoe niet net zo mooi was. Dus zit het even tegen? Schroom dan niet om de route in te korten en ervoor te zorgen dat je allemaal nog enigszins vrolijk bent als je aankomt. Want dan geniet je samen veel meer.