Afbeelding

Europese landen helm op

In veel landen hoef je als volwassene geen helm op, maar vaak is het in steden, zoals hier in Parijs, wel aan te raden. 

Afbeelding Unsplash

In welke landen moet je een helm op?

In Nederland fietsen we bijna allemaal zonder helm, al zie je -gelukkig- steeds meer mensen met een goede helm op rondrijden. Maar in andere Europese landen gelden vaak strengere regels als het aankomt op fietshelmen. Hoe zit dat?

De helmplicht kan per land verschillen, maar er zijn een paar grote overeenkomsten. Vaak geldt een helmplicht voor kinderen tot een bepaalde leeftijd. Ook de snelheid kan een factor zijn als je harder fietst dan een bepaalde snelheid, is een helm verplicht. Die regel kennen we in Nederland en België trouwens ook: als je op een speed-pedelec zit die 45 km/h kan halen, moet je een helm op. 

En hoewel strenge verplichtingen er in veel landen niet (meer) zijn, gelden er vaak ongeschreven regels. Zoals het in Nederland nu nog heel normaal is dat je geen helm draagt, is in veel landen het omgekeerde het geval. Het dragen van een fietshelm is daar de normaalste zaak van de wereld. Zulke ongeschreven regels gelden in voor alle fietsers, dus niet alleen voor mountainbikers of wielrenners. Oftewel: fietshelmen zijn in veel landen niet verplicht, maar wel normaal. 

Denemarken

Ook in Denemarken is een fietshelm niet verplicht, ook niet voor kinderen. Wel wordt het aantal Denen dat een helm op zet steeds groter.  

Duitsland

Duitsland staat misschien nog bekend als een land waar iedereen een helm op moet, dat is niet zo. Helmen zijn alleen verplicht voor racefietsers en mountainbikers én mensen op een snelle speed-pedelec. Wel adviseert de Duitse overheid iedereen, maar vooral kinderen een helm op te zetten. Dat advies wordt dusdanig opgevolgd dat het eigenlijk een ongeschreven regel is geworden. 

Frankrijk

In Frankrijk zijn helmen verplicht voor fietsers jonger dan 12 jaar. Ook als de kinderen niet zelf fietsen, maar achterop in een kinderzitje zitten. 

Groot-Brittannië

In Engeland, Wales en Schotland is een helm tot 12 jaar verplicht, maar wie op straat om zich heen kijkt, ziet dat vrijwel alle fietsers een helm dragen. Ondanks dat de fiets een Engelse uitvinding is en dat de Britten de laatste jaren steeds vaker de fiets pakken, zijn veel wegen nog niet op fietsers ingericht en automobilisten zijn nog niet echt gewend aan fietsers op de weg. 

Italië

In Italië is een helm verplicht voor kinderen tot 12 jaar. Als je ouder bent niet, maar het valt wel aan te bevelen. Zeker meer naar het zuiden zijn fietsen op straat in de steden een zeldzaamheid. Fietspaden zijn er weinig en veel andere verkeersdeelnemers zijn nog niet echt gewend aan fietsers op straat. Overigens heb je wel een helm nodig als je een speed-pedelec hebt, dan heb je zelfs een brommerhelm nodig! 

Luxemburg 

In Luxemburg hoef je geen helm op te zetten, maar het wordt wel aanbevolen. 

Oostenrijk 

Ook in Oostenrijk ben je tot 12 jaar verplicht een helm op te zetten als je met een fiets vervoerd wordt. Dat betekent dat een fietshelm ook verplicht is voor kinderen die achterop zitten of in een fietsaanhanger zitten.  In de deelstaat Niederösterreich geldt de verplichting tot 15 jaar. En die verplichting geldt in alle gevallen dat je kind op de fiets stapt. Op de openbare weg, maar ook op de camping of vakantiepark. 

Spanje

Spanje is streng als het op fietshelmen aankomt. Buiten de bebouwde kom moet iedere fietser een helm op. Al geldt er een nogal bijzondere uitzondering op de regel. Onder zware omstandigheden, zoals hitte, mag je je helm weer afzetten. 

Zweden

In Zweden is een fietshelm verplicht voor iedereen tot 15 jaar. Daarna wordt het wel geadviseerd. Dat de Zweden een fietshelm wel serieus nemen, blijkt uit het feit dat de fietsairbag een Zweedse uitvinding is. 

Zwitserland

In Zwitserland geldt een helmplicht voor fietsers die harder rijden dan 20 kilometer per uur. Het type fiets maakt daarbij niet uit, de snelheid telt. Als je op een stadsfiets harder dan twintig kilometer per uur gaat, dan moet je een helm op, en ga je op je racefiets niet zo hard, dan hoeft het niet. Echter, aangezien je nogal snel op die twintig kilometer per uur zit, zeker bergaf, betekent dat in de praktijk vrijwel altijd een fietshelm op moet hebben.