Dit is waarom een fietstocht in de winter wel leuk is

Lange fietstochten in de winter doen velen (waarschijnlijk) denken aan barre tochten, waarbij de natte sneeuw je wangen en je neus bevriest, terwijl je langzaam het gevoel uit je vingers en tenen voelt wegtrekken. Dit is wat een tocht in de winter juist leuk maakt! 

Geniet van een uniek landschap

Of je nou de stad, het bos of de polder in gaat, het landschap is in de winter totaal anders dan ’s zomers, en in veel gevallen zelfs uniek. Doordat de bomen hun blad verloren hebben, zijn weidse polderlandschappen nóg weidser. Op heldere, koude vriesochtenden staat de rijp op de velden en met een beetje geluk prachtige zonsopkomsten of -ondergangen, waarvoor je nu niet heel vroeg of heel laat op de fiets hoeft te zitten. En als je geluk hebt en er ligt een pak sneeuw, is de hele wereld veranderd in een prachtig kerstkaartje.  

Rust!

In de lente en de zomer kunnen de wegen en fietspaden behoorlijk druk zijn, waardoor je soms meer op het verkeer moet letten, dan dat je écht van de natuur en je tocht kan genieten. Op een koude winterochtend is dat een heel ander verhaal. Een paar fietsende forenzen, de postbode en dat was het dan wel weer. Met die rust heb je veel meer tijd om lekker om je heen te kijken, te genieten van het landschap, de weg en al het andere wat fietsen mooi maakt. 

Het weer is nou ook weer niet zo slecht

Soms doen we met z’n allen of het in de winter alleen maar koud, nat en bar en boos is. Maar laten we eerlijk zijn, dat valt eigenlijk wel mee. Natuurlijk is de kans dat je een stevige bui op je kop krijgt wat groter dan ’s zomers en winterse neerslag is natuurlijk veel minder prettig dan een zomerse bui. Maar het is ook weer niet zo dat er de hele winter lang alleen maar sneeuw en regen valt. Er zijn genoeg prachtige heldere dagen waarop je urenlang in het zonnetje kan fietsen. Waarom zou je dan binnenblijven? Ook kun je je door apps als Buienalarm prima voorbereiden op een regenachtige dag.

Fietsen gaat beter dan je denkt

We zijn in Nederland gezegend met een uitstekend netwerk van fietspaden, dat ook nog eens goed onderhouden wordt. Zelfs in de winter worden veel fietspaden behoorlijk goed geveegd en gestrooid. Toegegeven, dat zijn misschien niet die romantische kronkelpaadjes door het bos, of de allerstilste landweggetjes, maar er wordt genoeg geveegd om een goede tocht te kunnen rijden. Tip: verruil je racefiets wel voor een stevige tour- of gravelbike. Daarmee heb je net iets meer grip. Ook de kou valt nog best door te komen, met een paar handige trucjes voorkom je dat je vingers en je tenen na een paar kilometer zijn veranderd in ijspegels. 

Afzien is ook bevredigend

Een tocht met een beetje afzien is natuurlijk ook een recept voor een goed verhaal. Of liever gezegd: van een goed avontuur kun je nog lang nagenieten. Die tocht langs de kust met een winterse noordwestenwind in je gezicht is dan niet alleen mooi, maar ook ontzettend stoer. Daarnaast weet je als je dat doorstaan hebt één ding zeker: komende zomer kun je alles aan. “Winter miles make summer smiles,” zeggen ze wel eens. En als je weer warm binnen bent, smaken de soep of de warme chocomel beter dan ooit.