Afbeelding

Fietsen koude handen voorkomen

Hoe voorkom je nu het weer koud is, dat je van die jiskoude verkleumde vingers krijgt op de fiets? Goede handschoenen zijn een begin, maar wat kan je nog meer doen?

Foto: Pixabay

Zo voorkom je verkleumde vingers tijdens het fietsen

De kou begint weer om zich heen te slaan. En dat betekent verkleumde vingers op de fiets. Niet fijn, dus hoe voorkom je dat je last krijgt van die koude vingers op de fiets?

Je vingers zijn een van de eerste lichaamsdelen die écht afkoelen. En dat is vervelend. Want koude handen en vingers zijn niet alleen erg onaangenaam, als je vingers stram en verkleumd zijn, is het ook nog eens veel moeilijker om goed te schakelen of, en dit is nog gevaarlijk ook, goed te remmen. Daarom is het belangrijk om je handen lekker warm te houden. 

Goede handschoenen

Iedereen snapt natuurlijk dat goede handschoenen dé oplossing zijn, maar maakt handschoenen nou goede handschoenen? We hebben hier een paar zaken waar je op moet letten. 

  • In ieder geval mogen handschoenen niet knellen. Knellende handschoenen verminderen de bloedsdoorloop in je handen en juist die bloedsdoorloop is belangrijk voor het warmhouden van je handen.
  • Daarnaast moeten je handschoenen ook waterdicht zijn. Zeker met winterse neerslag, maar ook als het ‘gewoon’ regent, heb je weinig aan je handschoenen als die totaal doorweekt zijn. Sterker nog, als het lang duurt voordat je handschoenen droog zijn, werken ze eerder nog averechts. 
  • Goede grip is ook belangrijk. Zeker als alles nat en glibberig wordt, wil je juist dat je handschoenen helpen om grip op je stuur te houden. 
  • Voor wie zichzelf van een beetje extra gemak wil voorzien, bestaan er verwarmde handschoenen. Jawel, daar zit een heus verwarmingselement in. Een andere optie zijn handwarmers, nadeel is dat die vaak maar één keer te gebruiken zijn. 
  • Omdat we tegenwoordig nergens zijn zonder onze smartphone en veel fietscomputers ook zijn uitgerust met een touchscreen, zijn handschoenen waarmee je je smartphone nog wel kan bedienen, ook een aanrader. 

Begin warm

Het is natuurlijk leuk, die handschoenen, maar als je die pas aantrekt als je het al koud hebt, hebben ze weinig zin meer. Trek je handschoenen aan op een moment dat je het nog warm hebt. Het liefst ook op een moment dat de handschoenen nog warm zijn, minimaal kamertemperatuur. Anders ben je eerst bezig om je handschoenen op te warmen, en daardoor verlies je juist warmte.  

Insmeren tegen de kou 

Wellicht denk je bij insmeren vooral aan de zomer, als je met zonnebrandcrème in de weer bent, maar ook ’s winters kan smeren helpen tegen de kou. Het insmeren van je handen met een goede handcrème of vaseline, vlak voordat je je handschoenen aantrekt, brengt de bloedsomloop nog even goed op gang, waardoor je handen beter warm blijven. En het voorkomt ook dat je huid uitdroogt, wat ook weer fijn is. En een extra laagje op je huid helpt ook isoleren. 

Neem de tijd om op te warmen

Koude handen kunnen, zeker als je lang door de kou rijdt, ook leiden tot wintervingers. De eerste signalen zijn vaak rode jeukende of branderige huid, die ook nog eens kan opzwellen. Erg vervelend, en bij uitstek een signaal dat je het eigenlijk te koud hebt gehad. Ben je gevoelig voor kou en heb je snel wintervingers? Blijf dan niet kilometerslang of uren doorfietsen, maar stap op tijd af en ga naar binnen om op te warmen. Zoek een leuk café of restaurant op voor een kop warme koffie, thee of chocolademelk. Pak de kop lekker met twee handen vast en laat die koude vingers weer even lekker opwarmen!