Afbeelding

Koude voeten winter

Hoe zorg jij ervoor dat je voeten warm blijven bij deze temperaturen?

Unsplash

Voorkom koude voeten tijdens het fietsen 

Nu de temperatuur buiten weer omlaag gaat, worden je voeten op de fiets al snel koud. Dit kan die fijne middag fietsen veranderen in een vervelende fietstocht. Daarom is het fijn om die koude voeten te voorkomen, maar hoe doe je dat in het koudste jaargetijde? 

Tijdens het fietsen bewegen je voeten eigenlijk helemaal niet. Hierdoor stroomt er weinig bloed naar je voeten en wordt er meer bloed gestuurd naar de lichaamsdelen die dat wel nodig hebben. Ook zijn je voeten laag bij de vloer, waar het meest van de kou rondhangt. En tel er dan ook nog eens opspattend water bij op. Tijdens zo’n fietstocht is de enige redding vaak naar binnen gaan en je voeten weer warm laten worden bij de verwarming. Maar het liefste ga je natuurlijk gewoon aan een stuk door met je fietstocht. Dit is hoe je dat kan doen met warme voeten. 

Goede sokken 

De eerste laag die direct om je huid zit, is de belangrijkste. Je sokken moeten daarom echt goed zijn. Doe daarom bijvoorbeeld niet twee lagen zomersokken over elkaar heen, want die zijn juist gebouwd om je voeten koel te houden tijdens het warme weer. 

Fijne sokken voor de winter zijn sokken met Merinowol. Merinowol zorgt voor extra warmte en isolatie. Vaak zitten er in zulke sokken ook synthetische stoffen die er voor zorgen dat de vochtafvoer goed verloopt. 
Pas wel op dat je sokken niet té dik zijn. Als je sokken te dik zijn, past alles niet meer goed in je schoenen. Als je sokken en schoenen dan gaan knellen, kan de bloedcirculatie in je voeten verstoord raken. En daar kan je juist weer koude voeten van krijgen. 

Overschoenen 

Een van die dingen waardoor je gegarandeerd koude voeten krijgt, is het water dat van de weg opspat. En wat er dan gebeurt is eigenlijk vrij simpel: schoenen nat, sokken nat, voeten nat, alles koud. De simpelste manier om dat te voorkomen is om overschoenen aan te trekken. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, van hele dunne die eigenlijk alleen een soort regenjasje voor je schoenen zijn, tot dikkere exemlaren, die ook isolerende eigenschappen hebben. Let wel op dat je overschoenen goed passen. Losse overschoenen gaan flapperen, of nog erger: ze blijven haken terwijl je probeert af te stappen. 

Alternatief: teenstukken 

Als de beginnende kou in de lucht hangt, kunnen overschoenen misschien nog te warm zijn. Dan zijn teenstukken vaak al genoeg. Dit is een extra isolatie laag voor over je tenen van je schoen. Precies dat stukje dat een beetje naar beneden wijst en de volle laag krijgt van opspattend vocht en vuil op de weg.

Winterschoenen 

Sowieso is het slim om in de winter een overstap te maken op winterschoenen, net als overschoenen zijn die er in alle soorten en maten, voor alle typen pedalen. Het voordeel van winterschoenen is dat ze (vanzelfsprekend) de eigenschappen van fietsschoenen en overschoenen combineren. Ze beschermen tegen het gure winterweer, opspattend vocht en vuil en bieden isolatie. Zo heb je warme, maar geen zweetvoeten. 

Denk aan de rest van je lichaam 

Als je je voeten goed hebt ingepakt, maar de rest van je lichaam niet warm genoeg is, dan maken die winterschoenen nog geen verschil. Het bloed stroomt dan naar de plek waar het het hardste nodig is en dan worden die voeten na enige tijd nog koud. Zorg er dus voor dat je je goed warm aangekleedt. Denk ook aan je hoofd. Je verliest de meeste warmte via je hoofd en een muts onder je helm is altijd een goed idee.

Fietsgedrag 

Als de temperaturen echt heel laag zijn, dan krijgt iedereen na verloop van tijd wel koude voeten. Pas daarom op de koudste dagen je fietsgedrag een beetje aan. Denk aan een korte (snelle) rit in plaats van een lange duurtocht. Door de kortere maar vaak hevigere inspanning warmt je lichaam sneller en meer op. Ook de omgeving waar je doorheen fietst kan een rol spelen. Tijdens een lange rit over een dijk, waarbij je vol in de wind fietst, heb je meer last van de windchill, dan bij een tocht door een beschut bos.