Afbeelding
In onvervalst Brabants worden gravelbikers gemotiveerd om de Gravelcode te ondersteunen.
Foto: NTFU
Brabants Landschap en wielerclubs werken samen
Hoe bescherm je kwetsbare natuur, maar zorg je er ook voor dat die toegankelijk blijft voor mountainbikers en gravelbikers? Het Brabants Landschap slaat de handen ineen met Brabantse wielerclubs om een antwoord op die vraag te vinden.
Het landschap rondom het Noord-Brabantse Goirle en Hilvarenbeek is prachtig. In gebieden als Regte Heide, Riels Laag, Ooijevaarsnest en de Rovertsche Heide wisselen landgoederen, bos, heide en vennen elkaar af. Niet voor niets is het gebied razend populair bij gravelbikers en mountainbikers. Maar dat heeft een keerzijde. Veel van die prachtige natuur is kwetsbaarder dan je op het eerste gezicht zou denken en lijdt onder de drukte op de gravelstroken en MTB-trails.
Kwetsbare natuur beschermen
Om die kwetsbare natuur te beschermen, worden regelmatig delen van gravelpaden en MTB-trails afgesloten, zodat de directe omgeving daar even rust krijgt. Bijvoorbeeld als er dieren in de buurt jongen hebben. Ook kan het zijn dat er juist werkzaamheden zijn om de paden en trails veilig te houden voor mensen. Naast die afsluitingen is niet elk pad meteen een gravelroute.
En daar gaat het wel eens mis. Het gebeurt nogal eens dat een GPS je een pad in stuurt, waar je eigenlijk niet mag fietsen. Doordat er een omleiding is, of omdat het gewoon geen fietspad is. En daardoor kunnen problemen ontstaan. Want die paden zijn natuurlijk niet voor niets dicht. Wandelaars kunnen het gevoel krijgen dat ze van hun sokken gereden worden en natuur kan verstoord raken.
Hulp van wielerclubs
Om ervoor te zorgen dat meer fietsers letten op de regels op de paden, heeft Het Brabants Landschap de hulp ingeroepen van Brabantse wielerclubs. Samen kunnen ze een groot publiek bereiken en vele fietsers attenderen op wat er wel – en niet kan en mag op de paden.
Daarvoor heeft Het Brabants Landschap in samenwerking met de NTFU en de fietsclubs een Brabantse versie van de Gravelcode opgesteld. Uiteraard in onvervalst Brabants.
1. Zej guuiendag als ge volk tegekumt
Oftewel: zeg even hallo tegen mensen die je onderweg tegenkomt, of ze nou op een fiets zitten of niet. Minder ook even vaart, zodat je de ander niet laat schrikken. Uiteindelijk genieten we samen van het landschap.
2. Tis hier verrèkes skôôn, houw da zo
Het landschap is verrekte mooi, en dat moet zo blijven. Neem afval mee naar huis (let er bijvoorbeeld op dat er niks uit je zakken waait) en maak niet te veel lawaai onderweg. Zo kunnen andere fietsers en wandelaars van de rust in de omgeving genieten en verstoor je de dieren niet.
3. Blef op ut pejke
Blijf op de paden en maak geen nieuwe sporen en uitwijkroutes. Soms loopt de route even anders dan je GPS aangeeft, blijf dan gewoon de borden volgen.