De gravelcode: samen houden we het leuk

Gravelbiken is hartstikke leuk. Offroad rij je écht door de natuur en je hebt net iets meer dat avontuurlijke gevoel dan op de weg. Maar natuurlijk zitten er grenzen aan wat er allemaal kan in ons kleine kikkerlandje. Om alles in goede banen te leiden, is er de gravelcode. 

Niet elk grindpad is een gravelroute

Op een gravelbike lijken de mogelijkheden soms onbegrensd. Zeker in delen van Noord-Brabant, Drenthe en de Achterhoek liggen talloze kilometers aan grind- en schelpenpaden waar je – op het oog – met je gravelbike van kan genieten. Maar de werkelijkheid is iets weerbarstiger. Niet elk onverhard pad is een fietsroute. Zelfs als je GPS je er overheen stuurt. 

Mountainbikeroutes lopen vaak over speciaal aangelegde routes, meestal singletrails, waar op veel plekken in Nederland al vignetten voor zijn. Gravelbikers kiezen wat vaker hun eigen weg, maar dat levert soms ingewikkelde situaties op. Vooral als een mooie route op de GPS over een pad loopt, waar je eigenlijk helemaal niet mag fietsen. Grondeigenaren en andere recreanten zoals wandelaars en ruiters, zijn lang niet altijd blij met voorbij zoevende gravelbikers op die paden en dat levert op veel plekken felle discussies op. 

Om te zorgen dat gravelaars ook in de toekomst van onverharde paden kunnen blijven genieten, hebben wielersportbond NTFU, Staatsbosbeheer, Bicycling en Fiets de handen ineengeslagen en de Gravel Code gelanceerd. Dat is een gedragscode voor en door gravelbikers, bedoeld om het gravellen in Nederland in goede banen te leiden.

Drie makkelijke regels

Moeilijk? Nee, de gravelcode bestaat uit drie punten die eigenlijk heel simpel zijn:

1. Be nice, say hi

Minder vaart en groet elke ruiter, wandelaar en fietser vriendelijk. Een bedankje kost weinig moeite en levert veel goodwill op.

2. Enjoy nature

Neem afval mee terug naar huis en maak geen lawaai; laat dieren en andere natuurliefhebbers genieten van de rust.

3. Stay on track

Niet elk pad is een fietspad. Controleer je gedownloade route en check - voordat je een strook induikt - of er verbodsborden staan. 

Ondersteun jij ook de Gravelcode? Zet dan je naam op de lange lijst van organisaties én individuele gravelrijders, die de Gravelcode ondersteunen. Meer weten? Check Gravelcode.nl