Afbeelding

gravelbiken in Nederland

Op veel plekken in Nederland kun je ook prima met je gravelbike  op pad. 

Waar kun je in Nederland Gravelbiken?

Gravelbiken is hot. De tussenvorm van mountainbiken en ouderwets ‘boscrossen’ wint ook in ons land aan populariteit. Maar waar in Nederland kan je met je gravelbike terecht? Hieronder lichten we een aantal mooie plekken uit, maar uiteraard kan je op veel meer plekken terecht.

De mountainbikeroutes die op steeds meer plekken in het land worden aangelegd, zijn wel bekend. En goed nieuws voor gravellaars: veel van die mountainbikeroutes zijn te doen met een gravelbike, maar niet allemaal. De NTFU heeft voor de mountainbikeroutes een kleurcode ingesteld die de moeilijkheidsgraad aangeeft. Als vuistregel kan je aanhouden dat de groene en blauwe mountainbikeroutes ook met een gravelbike te rijden zijn, als je over de juiste vaardigheden beschikt natuurlijk. Hou ook rekening met een eventueel verplicht mountainbikevignet. Die heb je vaak ook op gravelpaden nodig. 

Gravellen in de Achterhoek

De Achterhoek is een prachtig gebied voor een MTB-tocht, maar ook voor graveltocht. In het gebied zijn vijf specifieke gravelroutes uitgezet, maar de twee mountainbikeroutes bij Zieuwent en Winterswijk zijn op je gravelbike ook te doen! De routes volgen oude onverharde trekkerpaden, zandwegen en grindpaden door de bossen. Je fietst afwisselend langs kastelen, door bossen en tussen de akkers. Drie van de routes zijn trouwens echte gravelpacktours. Oftewel: bikepackingtours over gravelpaden. Een ideale manier om de hele Achterhoek in een fietstocht te ontdekken. Neem wel de tijd, want de kortste van de drie is meer dan tweehonderd kilometer lang. De langste is zelfs 340 kilometer! Ideaal voor een minivakantie dus.

Door de heuvels van Zuid-Limburg

De heuvelachtigste provincie van Nederland staat bekend als dé fietsprovincie. En dan is het natuurlijk alleen maar logisch dat je hier met je gravelbike prima uit de voeten kan. Veel van de mountainbikeroutes in het gebied zijn namelijk goed te doen met je gravelbike. Echte aanraders zijn de mountainbikeroutes bij Echt en Susteren. Die staan bekend als trajecten voor beginnende mountainbikers, maar voor gravellaars zijn ze prima te doen! Zeker als je de routes aan elkaar verbindt, kun je hier heerlijk offroad kilometers vreten.

MTB-Walhalla Utrechtse Heuvelrug

De Utrechtse Heuvelrug is vooral bekend van de erg populaire mountainbikeroutes, maar ook als gravellaar kom je hier ruimschoots aan je trekken. Kriskras door het gebied lopen prachtige paden waarvan velen onverhard zijn. Zorg wel voor een goede navigatie, want niet alle paden zijn toegestaan voor fietsers en voor de mountainbikeroutes op de Heuvelrug heb je een speciaal vignet nodig. Een aanrader is de gravelroute die vanuit Lage Vuursche door het Gooi en de noordelijke kant van de Utrechtse Heuvelrug loopt. Een lange maar prachtige route.