Afbeelding

vignetten mountainbikeroutes

Op een aantal mountainbikeroutes in Nederland moet je een vignet hebben. Welke routes zijn dat, en waarom moet dat eigenlijk?

Mountainbikevignetten, wat zijn het en waar heb je ze nodig?

Op veel plekken in Nederland zijn ze al te koop: de toegangsvignetten voor mountainbikeroutes voor 2023.Hoe werkt dat eigenlijk met die mountainbikevignetten?

Heel simpel gezegd is een mountainbikevignet een soort toegangskaartje voor de mountainbikeroutes. Zo’n vignet moet je kopen voordat je de routes op gaat. Met de inkomsten van al die vignetten kunnen de beheerders van de routes de kosten van aanleg en onderhoud dekken. 

Er zijn in Nederland heel wat verschillende mountainbikevignetten. Sommige zijn voor een hele rits routes verspreid over het land, andere vignetten zijn alleen voor routes in een specifiek natuurgebied. Sommige vignetten zijn een heel jaar geldig, andere weer een dag, en de prijs verschilt ook nog eens van plek tot plek. Op sommige plekken, heb je geen vignet nodig. Opletten dus, vóór dat je gaat fietsen, want als een boswachter je zonder vignet betrapt op een plek waar je er wel een nodig hebt, kan je een flinke boete krijgen! 

Doordat de routes vaak door lokale organisaties worden beheerd, is het op dit moment nog niet mogelijk om één landelijk vignet in te voeren. Ook heb je niet voor alle MTB-routes in Nederland zo’n vignet nodig. Daardoor moet je goed opletten als je van plan bent om ergens te gaan rijden. Dat moet dan ook nog eens van tevoren, want fysieke verkooppunten van zo’n vignet, zijn niet altijd in de buurt van een MTB-route te vinden en als je een vignet online bestelt, duurt het soms even voordat je het ontvangen hebt. De bevestiging van de bestelling (en betaling) kan dan als bewijs gelden. Op sommige plekken is je digitale factuur ook het vignet. 

Voor welke routes moet je een mountainbikevignet kopen?

Natuurmonumenten

Bij alle MTB-routes op terreinen van Natuurmonumenten wordt het gewaardeerd als je een vignet hebt. Met je vignet draag je bij aan het natuurbehoud dat Natuurmonumenten uitvoert.. Op zes routes is het verplicht een vignet te kopen. Dat zijn:

•    Nationaal Park Veluwezoom
•    Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen
•    Bergherbos-Montferland
•    Voorsterbos-Waterloopbos 
•    Beetsterzwaag

Kijk hier voor meer informatie en verkooppunten voor de vignetten van Natuurmonumenten

Utrechtse Heuvelrug

Voor de routes die worden beheerd door de vrijwilligers van MTB Utrechtse Heuvelrug, moet  je ook een vignet hebben. Dat zijn de routes:

•    Amerongen
•    Austerlitz (ook de kinderroute)
•    Hoge Vuursche (ook de route ‘HV extra’) 
•    Kwintelooijen
•    Lage Vuursche
•    Leersum
•    Rhenen
•    Zeist

Kijk hier voor meer informatie en verkooppunten voor de vignetten van de routes op de Utrechtse Heuvelrug  

Landgoed Den Treek-Henschoten

Het landgoed Den Treek-Henschoten heeft een eigen vignet voor de twee routes die door het gebied lopen. Daar is voor het seizoen 2022/2023 een flinke variatie aan verschillende vignetten voor te koop. Van dagpassen tot hele jaarkaarten. 

Kijk hier voor meer informatie en verkooppunten voor de vignetten van Den Treek-Henschoten

MTB-routes Almere 

Rondom Almere liggen vier MTB-routes die door Stichting MTB&More worden beheerd. Voor twee ervan is een vignet verplicht, maar de stichting vindt het erg fijn als je ook een vignet koopt als je op een van de andere twee gaat rijden. Van de opbrengsten kan het onderhoud van de routes betaald worden. De vignetten zijn niet online te krijgen, je moet ze dus kopen in Almere zelf. Dat kan bij het MTB-trailcenter in het Outdoorpark Almere, maar ook bij andere winkels in de stad. 

Kijk hier voor meer informatie en verkooppunten van de vignetten voor de MTB-routes bij Almere.

Kalmthoutse Heide

In het Nederlandse deel van het Grenspark Kalmthoutse Heide liggen vier mountainbikeroutes. Ook daarvoor geldt dat je verplicht bent een vignet te kopen voordat je de routes op gaat. Die gelden voor de vier singletrails in het park:
•    Staartse Heide
•    Stoppelbergen
•    Volksabdij
•    Wildernissen

Kijk hier voor meer informatie over de vignetten voor de mountainbikeroutes in Grenspark Kalmthoutse Heide. 

Wat als je geen vignet hebt?

Aan het begin van de routes staan meestal geen toegangspoortjes of controleurs om te kijken of je wel netjes een vignet hebt gekocht, maar dat wil niet zeggen dat er niet gecontroleerd wordt. Regelmatig checken de boswachters langs de routes of alle MTB-ers die langsrijden wel een vignet hebben. Kun je op zo’n moment geen geldig vignet laten zien, dan kan je een boete krijgen. Zo’n boete loopt al snel op naar honderd euro. 

‘Vrijwillige’ vignetten

Zoals gezegd zijn er ook nog plaatsen waar het niet verplicht is om een vignet te kopen, maar wel gewenst. Je vignet is dan niet zozeer een ‘toegangspas’ tot de routes, maar een manier om het harde werk van al die vrijwilligers die jouw hobby mogelijk maken, te steunen.