Afbeelding

royal green highway

De Royal Canal Greenway is de fietsroute van het jaar 2022

Foto: Jessica de Korte

Royal Canal Greenway is de Fietsroute van het jaar 2022

Het duurde even, maar zaterdag werd dan eindelijk de fietsroute van het jaar 2022 bekend gemaakt. En the winner is… De Royal Canal Greenway door Ierland. 

De ruim 130 kilometer lange route, van Maynooth (ten westen van Dublin) naar Cloondara en Longford, viel in de prijzen dankzij het mooie, gevarieerde en vooral erg groene landschap. Van bossen, heidevelden en weilanden die worden begrensd door stenen muurtjes, waar schapen grazen. En natuurlijk is het kanaal met oude stenen bruggen en sluizen, nooit ver weg. Al met al straalt de route typisch Ierland uit. 

Goede paden, leuke horeca

Ook vielen de goede fietspaden, een mix van gravel en asfalt, met een goede én stijlvolle bewegwijzering op. Dat die bewegwijzering niet alleen de route aangaf, maar ook de weg wees naar de horeca, was een pluspunt. Dankzij de betrokkenheid van ondernemers langs de route en de populariteit van de route onder de Ieren zelf, is een erg aantrekkelijke route ontstaan. Want langs de route is een enorme verscheidenheid aan horeca ontstaan. Van klassieke Ierse pubs tot hippe koffietentjes.

Meer weten over de Royal Canal Greenway? Hier vind je alle informatie.

De Royal Canal Greenway was een van de vier genomineerde routes. De andere routes waren de Bayrische Weinradweg, de Vlaanderenroute en de LF Waterlinieroute. 

De Fietsroute van het jaar werd samen met de wandelroute van het jaar bekend gemaakt tijdens de online kick-off van het outdoorseizoen op 9 april. Het online evenement was een initiatief van Hicleholidays. Eigenlijk zouden de routes bekend worden gemaakt tijdens de Fiets- en Wandelbeurs maar door de onzekerheid over de coronacrisis kon die niet doorgaan.