Afbeelding

fietsroute van het jaar 2022

Fietsen langs het Royal Canal in Ierland

Foto Jessica de Korte

De vier nominaties voor de Fietsroute van het Jaar 2022 zijn…

Elk jaar wordt tijdens de Fiets en Wandelbeurs de Fietsroute van het Jaar bekend gemaakt. In de maanden voor de Fiets en Wandelbeurs wordt de shortlist met de vier mooiste routes alvast gepresenteerd. Op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht wordt de uitslag bekend gemaakt en weten we welke route de Fietsroute van het Jaar 2022 is. 

De fietsroute van het jaar wordt gekozen door een professionele jury. Die kijkt natuurlijk naar de omgeving van de route, maar ook naar andere belangrijke zaken zoals bewegwijzering, wegdek, en voorzieningen onderweg. 

De vier routes die nog kans maken op de titel Fietsroute van het Jaar 2022 zijn:

Badischer Weinradweg (Duitsland) 

Deze route voert je in 470 kilometer van Bazel naar Laudenach. Je volgt de flanken van bergrug Isteiner Klotz door een van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Duitsland. Dat betekent af en toe flink klimmen, maar dat levert ook wat op: uitzicht over het dal van de Rijn en als je geluk hebt kijk je tot ver over de grens met Frankrijk. Je komt door dorpen met typische vakwerkhuizen, maar ook door bruisende steden als Heidelberg en Baden-Baden. 

Meer weten?

Royal Canal Greenway (Ierland) 

Op deze route fiets je in 135 kilometer van Maynooth naar Cloondara/ Longford en volg je de loop van het Royal Canal. Dit kanaal werd twee eeuwen geleden gegraven als verbinding tussen de rivieren Liffey en Shannon. Het kronkelende fietspad voert je door bijzondere landschappen  met mysterieuze stenen muurtjes en oude ruines, maar ook over uitgestrekte heidevelden en moerassen. Onderweg zijn volop mogelijkheden om even af te stappen bij pubs of picknicktafels waar wellicht nog een coffeetruck voor je klaar staat. En natuurlijk is er het Royal Canal zelf. Een bijzonder bouwwerk dat dankzij de tientallen oude sluizen, bruggen en aquaducten ook de moeite waard is. 

Meer weten?

Vlaanderenroute (België) 

Dat Vlaanderen een fietsland is, merk je op deze 925 kilometer lange tocht. Je fietst door de voormalige mijnstreek de Kempen, de heuvels van Haspengouw, Pajottenland en de Vlaamse Ardennen. Indrukwekkend hoogteput zijn de resten van de frontlijn van de Eerste Wereldoorlog in de buurt van Ieper, waar elke dag de Last Post wordt geblazen ter nagedachtenis aan de talloze doden die daar vielen. En bij een fietstocht door Vlaanderen hoort uiteraard ook een bezoek aan de beroemde steden. 

Meer weten?

LF Waterlinieroute (Nederland) 

De 410 kilometer LF Waterlinieroute volgt de meerdere waterlinies dwars door Nederland, van Edam naar Bergen op Zoom. Om Nederland in geval van oorlog te beschermen het water ingezet. Grote stukken land werden blank gezet, geïnundeerd, zodat de vijand er niet meer door kon. Op plekken waar geen water stond werden forten gebouwd. Van de zeventiende eeuw tot de Tweede Wereldoorlog werd een ingenieus stelsel van dijken, kanalen, sluizen en forten gebouwd. De route volgt de gebieden waar die linies liepen en waar de sporen van door de landschappen uit die tijd nog steeds te zien zijn. Bijzonder zijn de vele forten, waar nu restaurants, B&B’s, campings, galeries en een bierbrouwerij zitten. Ook gaat de route langs oude stadjes als Edam, Muiden, Woudrichem en Willemstad. 

Meer weten?

Op de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs 2022 in Utrecht wordt de Fietsroute van het Jaar 2022 bekend gemaakt. Als alles ondanks de coronacrisis volgens plan blijft lopen, is dat op 25 februari 2022. Tijdens de editie in België wordt de Wandelroute van het Jaar bekend gemaakt. Meer weten? Kijk op de website van de Fiets en Wandelbeurs in Nederland of de website van de Fiets en Wandelbeurs in België voor meer informatie.