Afbeelding

LF waterlinieroute

Fort Rhijnauwen, het grootste fort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Foto Martin van Lokven

Nieuwe icoonroute door Nederland: de Waterlinieroute

De Waterlinieroute wordt een nieuwe LF-icoonroute. Een hele nieuwe fietroute door Nederland, die het traject van drie waterlinies volgt. 

Nederland werd lang verdedigd door uitgebreide waterlinies. Een lange strook gebieden die bij dreigende oorlog onder water werd gezet en op de hoger gelegen delen van de linie imposante forten. Samen moesten die de vijand tegenhouden. Daarvoor werd een uitgebreid stelsel van waterwerken aangelegd, zoals sluizen, dijken en wegen, waarmee het water op precies de jusite hoogte kon worden gezet. En natuurlijk de imposante forten, die als kleine groene heuvels uit het landschap oprezen. 

De nieuwe LF-route volgt (deels) het traject van drie waterlinies: de Stelling van Amsterdam, de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Zuidwaterlinie door Brabant. Onderweg fiets je door de uitgestrekte polders die onder water gezet moesten worden, maar ook door mooie vestingstadjes en natuurlijk langs de forten. Al met al een mooie combinatie van natuur, geschiedenis en cultuur. 

De route zal in het voorjaar van 2021 helemaal compleet zijn. Bij de route komt een app, die de routebeschrijving vertelt, maar ook informatie over de geschiedenis en de omgeving geeft. En er komt een duidelijke bewegwijzering.