Mooie winterse fietsgebieden in Nederland

In de winter kun je heerlijk blijven fietsen. Deze routes en regio’s zijn echte parels als het op een mooie wintertocht aankomt. 

De Friese elf steden

Als het aankomt op dat échte wintergevoel in Nederland, kun je bijna niet om de Tocht der Tochten heen. Helaas is een echte Elfstedentocht over het ijs alweer een tijdje geleden, maar fietsend kun je de tocht ook afleggen en kom je óók op legendarische plekken uit de schaatstocht, waar je dat Elfstedengevoel toch nog een klein beetje kan meepikken. 

Je hoeft de meer dan 250 kilometer niet in één keer af te leggen. Langs de routes vind je meer dan genoeg plekken om te overnachten, waardoor je er ook een week over kan doen. Wil je de route wel in één keer rijden, dan kan je op Tweede Pinksterdag ook meedoen met de toertocht die dan jaarlijks georganiseerd wordt. 

Nationaal Park Hoge Veluwe

De Veluwe is natuurlijk één van de bekendste en volgens velen ook mooiste natuurgebieden van Nederland. De witte fietsen van het Nationaal Park Hoge Veluwe staan garant voor een middagje ontspannen peddelen door de natuur. Ook ’s winters zijn de uitzichten prachtig, zeker als de rijp op de bomen staat, of het landschap bedekt is door een laagje sneeuw. Kijk op zulke momenten goed om je heen, want misschien zie je tussen de fietssporen ook de sporen van dieren! Ook fijn, als het weer toch wat kouder en guurder uitpakt dan je verwachtte, kun je ook even lekker opwarmen in het Museum Kröller-Müller, Museonder of bij het Park Paviljoen. 

Werelderfgoed Schokland

Wie niet bang is voor een beetje wind kan zich in het open landschap van de Noordoost-Polder uitleven. Want hoewel dit een vrij ‘nieuw’ stukje Nederland is, is hier juist veel ouds te ontdekken. Op en rond het voormalige eiland Schokland vind je volop sporen in het landschap van een eeuwenoud verleden, van de oude bebouwing op het voormalige eiland zelf, tot de plekken waar na de drooglegging van de polders archeologische ontdekkingen zijn gedaan. Dat je in de winter in de open polders een flinke hoeveelheid wind voor de kiezen kan krijgen, staat natuurlijk wel als een paal boven water. 

Meer lezen over fietsen rondom het werelderfgoed van Schokland? In BIKE explorer 3 van 2023 vind je een complete reportage. 

Door Meijendel, een stille oase in de duinen

Ingeklemd tussen Den Haag, Wassenaar en Katwijk, ligt een bijzonder stukje natuur in de duinen: Meijendel. Midden in de Randstad, tussen bekende steden en populaire badplaatsen, is dit natuurgebied een verrassende oase van rust. Zeker als ’s winters de badgasten weg zijn. Langs het strand is dit een perfecte plek om even uit te waaien, terwijl je in de luwte van de duinen juist kan genieten van een prachtig stil landschap. De smalle strook natuur langs het strand geeft – weinig verrassend- niet superveel opties voor creatieve routes, maar niet getreurd: de gezelligheid van steden als Leiden, Den Haag, Wassenaar en Katwijk is nooit ver weg. Ideaal om na je tocht even op te warmen. 

Drents winterwonderland

Drenthe is een van de mooiste fietsprovincies van Nederland. Ook – of misschien wel juist -  in de winter. De kans dat je hier door een winters sneeuwlandschap fietst, is hier – voor Nederlandse begrippen – groot. Tel daar de afwisseling tussen heide, veenontginningen en bossen bij op, en het zal geen verrassing zijn dat je hier een ideale bestemming hebt voor een winterfietstocht. Hou je van meer uitdaging? Op de Hondsrug vind je ook een aantal mooie mountainbikeroutes, of je maakt een klein omweggetje naar de illustere ‘Col du Vam’ om je klimmersbenen even op de proef te stellen. Afstappen en opwarmen kan in één van de kleine esdorpjes waar je altijd wel een cafeetje vindt.