Afbeelding

fietsroute top vamberg

Foto Kim Stellingwerf Fotografie - Drenthe Toerisme

Hoogste punt VAM-berg open voor fietsers

De VAM-berg, of liever gezegd de Col du VAM is inmiddels een begrip onder Nederlandse fietsers. Het fietsparcours op de voormalige vuilnisbelt bij Wijster is gevreesd en geliefd bij wielrenners, maar tot voor kort liepen de routes naar boven niet tot het hoogste punt van de berg. Dat is nu wel het geval en dus kun je nu op de fiets écht naar het dak van Drenthe. 

Nieuwe route naar het hoogste punt

Over de VAM-berg liepen al drie fietsroutes en een mountainbiketrail, die tot een hoogte van 48 meter boven zeeniveau kwamen en daarbij een gemiddeld stijgingspercentage van zo’n 10% haalden. Daar is voor fietsers een iets grotere uitdaging bij gekomen: een vierde route naar het hoogste punt van de berg. Dat ligt 63 meter boven zeeniveau. Vijftien meter hoger dus. Maar vergis je niet, want die vierde beklimming is wel een stuk steiler! De beklimming haalt percentages van 16%! 

Uitzicht

Het hoogste punt van de Col du VAM kwam vorig jaar al goed in beeld, toen het EK wielrennen de berg aandeed en Christophe Laporte en Mischa Bredewold op de berg Europees kampioen wegwielrennen werden. Daarna ging de route naar de top een tijdje dicht voor meer werkzaamheden, maar vanaf maart 2024 is de route naar het ‘dak van Drenthe’ ook open voor ‘gewone’ fietsers. Wie zich met die twee kampioenen wil meten, kan nu dus zelf op de fiets stappen en richting de top van de berg rijden om daar genieten van het uitzicht over het vlakke Drentse land en dat tintelende gevoel in je benen. 

Fietsroutes over de VAM-berg

Dankzij het uitgebreide fietsroutenetwerk in Drenthe, is de VAM-berg fietsend uitstekend te bereiken. Vanuit Emmen (waar een treinstation ligt) kun je in een ronde van 81 kilometer de berg aandoen. Vanuit Dwingeloo start een ronde van iets meer dan 70 km die over de berg komt. Vanuit Orvelte kun je tijdens een ronde van 56 kilometer de berg beklimmen en tot slot kun je vanuit Rolde de berg beklimmen tijdens een ronde van 74 km, maar het is uiteraard ook mogelijk om zelf je route uit te stippelen. 

Weten wat je te wachten staat? Het Jeugdjournaal maakte al een reportage over de beklimming.