Afbeelding

koninklijk fietsen

In de bossen bij Lage Vuursche fiets is het koninklijk fietsen

Afbeelding Pixabay

Koninklijk fietsen in Nederland

Het is weer Koningsdag. Natuurlijk een goede gelegenheid om een grote Oranje-Tompouce naar binnen te werken, maar op zo'n vrije dag kun je natuurlijk ook gewoon lekker gaan fietsen. En voor wie zijn of haar fietstocht tóch nog een koninklijk tintje wil geven hebben we hier een paar mooie streken voor een koninklijk tochtje. In de onderstaande gebieden kun je met knooppunten makkelijk je eigen koninklijke fietsroute samenstellen.

Veluwe, rondom Apeldoorn

Tegen de rand van Apeldoorn ligt Paleis het Loo. Het bekende paleis werd aan het einde van de zeventiende eeuw gebouwd, maar daarvoor stond er al een middeleeuws kasteel. De omgeving direct rondom het paleis is deel van het Kroondomein Het Loo, waarvan je voor delen entree moet betalen. Echter, in de bossen rondom het Kroondomein kun je ook heerlijk fietsen. Als je je fietstocht echt een Oranje-tintje wil geven, fiets je de Oranjeroute die door de omgeving loopt. 

Route-idee: Oranjeroute Apeldoorn

Door de hofstad: Den Haag en Wassenaar

Al eeuwen is Den Haag dé residentie van de Oranjes. Wie houdt van wat drukte en niet bang is voor het verkeer in de stad, kan op de fiets natuurlijk de Hofstad verkennen. Zo’n fietstocht gaat uiteraard langs de bekende plekken als Paleis Noordeinde, het Binnenhof en Huis ten Bosch, maar Den Haag staat vol oude paleizen en residenties waar familie en voorouders van de Koning hebben gewoond. En wees gerust, er is genoeg groens te zien. Tussen Den Haag, Wassenaar en Voorschoten fiets je ineens door een open groene omgeving. En als je een klein beetje omfietst, kun je ook nog door het bijzondere duinlandschap van natuurgebied De Meijendel fietsen. 

Route-idee: Koninklijke fietsroute Den Haag

Rondom Breda, de Brabantse basis van Oranje

Het Koninklijk Huis en Breda hebben een bijzondere band. In de Grote Kerk van Breda liggen meerdere vroege voorouders van de koning begraven, maar even buiten de stad vind je veel meer historische verbanden met het koningshuis. Zo werd het Mastbos aan de zuidkant van de stad een geliefd jachtterrein voor de Prinsen van Oranje, die dan in Kasteel Bouvigne verbleven. En fiets je door in de richting van Ulvenhout, dan kom je vlak na Ulvenhout op Landgoed Anneville. Dat in de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog een bijzondere rol kreeg. Toen in 1944 het zuiden van Nederland bevrijd was, woonde Prins Bernhard hier, toen zijn hoofdkwartier in Breda gevestigd was. In het voorjaar van 1945 ging ook Koningin Wilhelmina hier wonen, terwijl ze de bevrijding van heel Nederland afwachtte. Leuk weetje: bij Landgoed Anneville kun je ook langs de beroemde ‘troeteleik’. Een eikenboom die ooit deel was van de oprijlaan van het landgoed, maar nu tussen de rijbanen van de snelweg A85 staat. 

Route-idee: Nassau-stad Breda

Utrechtse Heuvelrug: Soest en Lage Vuursche

De noordelijke kant van de Utrechtse Heuvelrug is ook een gebied dat een sterke band met de Oranjes heeft. Bij Soest vind je natuurlijk Paleis Soestdijk, maar niet ver daar vandaan ligt bij Lage Vuursche Kasteel Drakensteyn, waar Prinses Beatrix nu woont. Daartussen kan je kriskas door de bossen van de Utrechtse Heuvelrug fietsen. Bij Hoge- en Lage Vuursche vind je ook een populaire mountainbikeroute, maar let op: om daar te mogen fietsen heb je wel een speciaal mountainbikevignet nodig.  

Route-idee: Koninklijke route door de bossen

Meer afstand maken?

In bovenstaande gebieden kun je met behulp van knooppunten makkelijk zelf je route uitstippelen, maar, langer dan een dag(deel) ben je er niet onderweg. Wil je meerdaags op pad? Dan kun je ook nog een aantal lange routes fietsen. Wat denk je bijvorobeeld van de Elfstedenroute, waarmee je fietsend de route van de Elfstedentocht, die Koning Willem Alexander in 1986 uitschaatste, volgt. Vanuit Apeldoorn kun je ook de Oranjeroute richting Moers of Lingen fietsen. Overigens heb je in Duitsland ook een Oranjeroute. Dat is een fietsroute van maar liefst 2100 kilometer die je kriskras door Duitsland voert. Onderweg kom je langs veel Duitse plaatsen waar de Oranjes hun voetsporen hebben liggen.