Afbeelding

iron curtain trail

Onderweg fiets je langs restanten van het IJzeren Gordijn. 

Foto Luc Oteman

Iron Curtain trail: fietsroute van het jaar 2021

Het traject van de Iron Curtain Trail tussen Gmünd in Oostenrijk en Bratislava in Slowakije, is uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2021. Dat werd bekend gemaakt tijdens de Fiets en wandelbeurs in 2021. 

Het traject is onderdeel van EuroVelo 13, een duizenden kilometers lange fietsroute die de voormalige grens tussen Oost- en West-Europa volgt. Delen van de route zijn volop in ontwikkeling, maar het deel van Gmünd in Oostenrijk tot aan Bratislava in Slowakije is al af. En dat wordt gewaardeerd. De bewegwijzering, de rustplaatsen, faciliteiten en accommodaties, het is volgens de jury van de verkiezing allemaal prima op orde.  

Langs de route maak je kennis met de donkere maar boeiende geschiedenis van het IJzeren Gordijn. Wachttorens, bunkers en prikkeldraad herinneren aan de tijd dat Europa verdeeld was en dit grensgebied een zwaarbeveiligde en gemilitariseerde zone was. Maar tegelijk voert de route ook door een bijzonder landschap. Een landschap dat afwisselend is, maar omdat er tientallen jaren lang vrijwel alleen soldaten kwamen, ook een bijzonder mooi landschap. 

Maar, je fietst niet alleen maar door de ongerepte natuur met hier en daar oude wachttorens en grijze bunkers. In tegendeel. De route komt langs veel mooie dorpen en steden, met het prachtige Bratislava als eindpunt. 

Maar niet alleen de route zelf is bijzonder. Om de route tot stand te laten komen hebben landen, die voorheen door het prikkeldraad van het IJzeren gordijn gescheiden waren, samengewerkt. Ook dat is een gegeven dat de route bijzonder maakt.

De bekendmaking van de Fietsroute van het Jaar 2021 vond plaats tijdens de eerste online editie van de Fiets en Wandelbeurs. In totaal waren er vier fietsroutes genomineerd.