Afbeelding

Genomineerden fietsroute van het jaar 2021

Fietsen over Schouwen-Duiveland

Jessica de Korte

De genomineerden voor de Fietsroute van het jaar 2021

Update:

Inmiddels is de winnaar bekend! Welke route Fietsroute van het Jaar 2021 is geworden, lees je hier.

De Fiets en Wandelbeurs 2021 zal dan wel online plaatsvinden, dat betekent niet dat een van de belangrijkste onderdelen niet kan doorgaan. Ook dit jaar wordt er een Fietsroute van het jaar bekend gemaakt. De genomineerden zijn bekend!

Iron Curtain Trail, deel Oostenrijk, Tsjechië, Slowakije

Op deze route fiets je door de geschiedenis. De Iron Curtain Trail volgt het traject van wat ooit de grens tussen het Oostblok en West-Europa was. Onderweg zie je de sporen van het IJzeren Gordijn, die nog altijd het landschap bepalen. Wachttorens, hekken, poorten. Maar ook fiets je door een afwisselend landschap. Dit deel van de Iron Curtain Trail voert je door Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije en biedt je, naast een blik op dit stukje wereldgeschiedenis, ook een prachtig beeld op het afwisselende landschap. Bossen, rivieren, wijngaarden en landbouwpercelen trekken aan je voorbij. Net als pittoreske dorpjes en als klap op de vuurpijl de afsluiting van de tocht in Bratislava. 

LF Kustroute

De LF Kustroute voert je van Cadzand naar Bad Nieuweschans, of andersom. Vroeger bestond deze route uit de LF1 Noordzeeroute en de LF10 Waddenzeeroute, maar die twee zijn samengevoegd tot één groot traject van 610 kilometer. Van de bekende Nederlandse badplaatsen, tot de grote Deltawerken en Afsluitdijk, maar ook de stille duingebieden die je aan de Nederlandse kust vindt zoals het Zwin en het Noord-Hollands Duinreservaat, je komt het allemaal tegen op deze route. 

LF Zuiderzeeroute

Net als de Kustroute is de Zuiderzeeroute ontstaan als samenvoeging van verschillende oudere LF-routes. In 440 kilometer fiets je rondom de oude Zuiderzee. Langs oude vissersplaatsjes en -havens als Schokland en Vollenhove, maar ook over het nieuwe land. En je ziet de sporen van de Hanze en de VOC, die hier ooit voor rijkdom zorgden. 

Oranjefietsroute

Op de Oranjefietsroute treed je in de voetsporen van het Nederlandse koningshuis die in de grensstreek tussen Nederland en Duitsland liggen. Niet alleen die van de latere generaties, maar ook die van stadhouders. Van oude vestingstadjes tot paleizen in zowel Nederland als Duitsland. De route is met aparte bordjes bewegwijzerd via knooppunten en sluit aan op de Oranier-Fahrradroute die al in Duitsland lag. 

Over de Fietsroute van het Jaar

De verkiezing Fietsroute van het jaar wordt elk jaar bekend gemaakt op de Fiets en Wandelbeurs. De verkiezing is er niet alleen om de mooiste fietsroutes voor fietsvakantiegangers bekend te maken, de verkiezing moet ook een stimulans zijn voor regio’s en overheden om zich in te zetten voor de ontwikkeling van kwalitatieve fietsroutes. Bij de beoordeling van de fietsroutes let de jury op zaken zoals de bewegwijzering van de routes, het wegdek, voorzieningen langs de route en natuurlijk de omgeving en het uitzicht onderweg. 

Meer weten over de verkiezing van Fietsroute van het Jaar 2021? Check de website van de Fiets en Wandelbeurs!