Afbeelding

kleurcodes mountainbikeroutes nederland

De bordjes onder de routemarkeringen geven aan welke moeilijkheidsgraad heeft. Deze blauw gemarkeerde heeft dus het rode moeilijkheidsniveau. 

©Wielersportbond NTFU

Hoe zit het met kleurcodes op de Nederlandse mountainbiketrails?

Op Nederlandse mountainbiketrails wordt gewerkt aan een kleurcode die aangeeft hoe moeilijk een route is. Vorig jaar kondigde de NTFU aan het systeem uit te gaan rollen. Hoe werkt het nou precies?

Wintersporters zijn al bekend met een kleurensysteem dat de moeilijkheidsgraad aangeeft. Eigenlijk kent bijna iedereen wel begrippen zoals blauwe pistes, rode pistes en zwarte pistes. Het kleurensysteem dat op de Nederlandse mountainbikeroutes wordt uitgerold is eigenlijk hetzelfde: Groen is het makkelijkste instapniveau, zwart is het moeilijkste niveau dat is alleen voor de écht gevorderde mountainbikers. 

De kleurencode is nog niet te zien bij alle mountainbikeroutes in Nederland. Het systeem wordt nog uitgerold. Dat betekent dus soms even opletten. 

De kleuren zijn te zien op de bordjes onder de routesignalering. Dat betekent dus dat je in het begin niet alleen moet kijken naar de kleuren van de pijltjes, maar ook naar wat er onder die pijltjes staat. Het kan dus zijn dat een route die wordt aangegeven met blauwe pijltjes qua moeilijkheidsgraad een rode route is. 

Meer weten? In dit filmpje wordt alles nog eens goed uitgelegd.