Afbeelding
Nederlandse mountainbikeroutes krijgen een kleurensysteem om de moeilijkheidsgraad aan te geven. Zo kom je als mountainbiker minder snel voor verrassingen te staan. De kleuren van de moeilijkheidsgraad komen onder de wegwijzers te staan. In dit geval dus het kleine rode bordje.
Foto ©NTFU - Alexander Fianke
Nederlandse mountainbikeroutes krijgen moeilijkheidsgraden
Mountainbikeroutes in Nederland worden ingedeeld naar moeilijkheidsgraden. Nu nog moet je als mountainbiker zelf inschatten hoe moeilijk een route is, maar over een tijdje kun je aan de kleur van een route zien welk niveau de route heeft. Net als op de skipiste.
Mountainbiken wordt steeds populairder. Waar ‘vroeger een vrij selecte groep vooral ‘s winters de bossen in trok, is het op veel mountainbikeroutes nu het hele jaar door druk. Maar hoewel mountainbiken iets is waar je wel een beetje goed in moet worden, bestond er nog geen classificeringssysteem voor de Nederlandse routes.
En daardoor kwamen veel mensen soms voor verrassingen te staan. Waar sommigen zich al fietsend afvroegen wanneer de route nou eens écht begon, kwamen veel beginnende mountainbikers juist vaak in de problemen doordat ze verrast werden door moeilijke passages in een route. En dat leidde steeds vaker tot ongelukken. Het nieuwe systeem moet daar verandering in brengen, doordat je van tevoren al kan inschatten of de route (of delen daarvan) bij jouw niveau passen. De bordjes met de verschillende aanduidingen komen ook te hangen op plekken waar routes splitsen in een makkelijk en een moeilijk deel. Onder de tekens die aangeven waar je heen gaat, het bekende teken met twee rondjes en een driehoek, komt een bordje dat aangeeft hoe moeilijk het komende stuk wordt.
Vier moeilijkheidsgraden
Het systeem van de moeilijkheidsgraden gaat lijken op dat van skipistes. Er komen vier kleuren: groen, blauw, rood en zwart. Groen is daarbij het lichtste niveau, en zwart het moeilijkste. Zo weten mountainbikers van alle niveaus waar ze terecht kunnen en is een route niet onverwacht moeilijk – of saai. Zo zijn de routes voor iedereen aantrekkelijker.
De eerste nieuwe bordjes zijn opgehangen bij Het Hulsbeek in Oldenzaal, de komende tijd wordt het systeem landelijk uitgerold.