Afbeelding

traptrip groningen

Een traptrip is een mini-fietsvakantie voor het hele gezin. Nu liggen er ook drie routes in Gronigen. 

Nederland Fietsland

Drie nieuwe traptrips in Groningen

Wil jij met je hele gezin een paar dagen op fietsvakantie in Nederland? Dan kun je nu ook makkelijk in Groningen terecht. Ook in die provincie kun je nu op ‘traptrip’, een korte meerdaagse fietsvakantie met het hele gezin. 

Een traptrip is een minivakantie met het hele gezin. Met z’n allen een aantal dagen op de fiets eropuit. De routes bestaan meestal uit een heenrit richting een overnachtingsadres, een fietstocht in de omgeving van de plek waar je overnacht en daarna weer een tocht terug. 

Groningen is nu dus drie van dat soort routes rijker. Alle drie de routes beginnen in de stad Groningen en voeren je vanuit daar door de omgeving van de stad. En omdat de traptrips speciaal voor gezinnen zijn, volgen twee van de drie routes het traject van de Kinderfietsroutes die de provincie al rijk is. 

De drie traptrips

Alle drie de Traptrips beginnen in de stad Groningen, en zijn zodoende ook goed bereikbaar met het OV. Vanuit daar ga je naar het oosten, het westen, of het noorden. Van elke Groninger Traptrip is een gratis routegidsje te downloaden via de site van Nederland Fietsland.

Naar Zoutkamp en Natuurpark Lauwersmeer

Op deze route verken je het weidse Groningse landschap en het bijzondere natuurgebied langs het Lauwersmeer. Vanuit de stad Groningen volg je het water van het Reitdiep richting het Lauwersmeer. Een tocht door typisch Gronings boerenlandschap, waaronder het Middag-Humsterland – een van de oudste cultuurlandschappen van Nederland.  Aan het Reitdiep kun je lekker bootjes kijken, afstappen om een van de oude gemalen, sluizen of andere oude waterwerken in de vaarroute te bekijken, of om op een van de bankjes even lekker te picknicken. Bij Zoutkamp kun je overnachten op een van de natuurkampeerterreinen bij het natuurpark, in je eigen tentje of in een trekkershut. In de omgeving van Zoutkamp kun je op de tweede dag van je traptrip de Kinderfietsroute Zoutkamp fietsen. De derde dag gaat het via een iets andere route weer terug naar Groningen. 

Marum en de Onlanden

Deze route voert je mee de natuurrijke omgeving ten westen van Groningen in. Neem voor deze traptrip vooral een verrekijker mee, want je rijdt door het natuurgebied Onlanden, een broedplaats voor watervogels. Even afstappen om op zoek te gaan naar bijzondere vogels of om even uit te razen in een speeltuin, is dan ook een aanrader - en een frisse duik in het Leekstermeer tijdens warme dagen uiteraard ook! 
Rondom Marum kun je je op de tweede dag van de tocht uitleven op een mooie rondtocht: de Kinderfietsroute Westerkwartier. Net als de route in de omgeving van Zoutkamp een leuke route met allerlei activiteiten en opdrachtjes onderweg. 

De derde dag staat in het teken van de terugtocht naar Groningen. Een tocht langs een aantal mooie groene plekken, zoals Landgoed Nienoord, die zeker een tussenstop waard zijn. 

Slochteren en ’t Roegwold

Op deze route verken je het gebied ten oosten van de stad Groningen. Een tocht om heerlijk te genieten van de weidse uitzichten en gezellige plaatsen waar je even kunt pauzeren. 

Deze route is van de drie traptrips door Groningen de kortste qua afstand; je hebt dus meer tijd om even af te stappen en met je verrekijker op zoek te gaan naar de talloze watervogels die ook hier rondvliegen, zoals bij een van de uitkijkpunten in de Kropswolderbuitenpolder. Stap tussendoor zeker ook even af in Hoogezand, bijvoorbeeld bij de kinderboerderij in het natuurcentrum. 

Ook dag twee en drie staan in het teken van water, met veel moerassen en zwemstrandjes op de route. Dag twee is namelijk een rondje om het Dannemeer, met volop ruimte voor een tussenstop voor een luxe lunch op het landgoed Fraeylemaborg, of – in de zomer – een bijzondere tussenstop in het Blotevoetenpark. Op de derde dag, op de terugweg naar Groningen, kom je langs nog meer zwemstrandjes waar je even af kan koelen met een heuse waterskibaan. Adrenaline gegarandeerd!

De uitgebreide routebeschrijvingen van de traptrips in Groningen kun je downloaden op de site van Nederland Fietsland. Daar vind je ook de beschrijvingen van traptrips rondom andere steden, zoals Utrecht, Rotterdam en Amsterdam.