Afbeelding

kinderfietsroute groningen

De kinderfietsroute werd geopend door scholieren van de Zoutkamperril en gedeputeerde van de provincie Groningen Fleur Gräper - van Koolwijk.

Marijke Koetsier - Studio Smik

De eerste kinderfietsroute van Nederland geopend

In het Groningse Zoutkamp is de eerste echte kinderfietsroute geopend. Bij het dorp ligt sinds afgelopen weekend een veertien kilometer lange fietsroute helemaal voor en door kinderen. De route zit vol met uitdagende opdrachten die deels bedacht zijn door basisschoolkinderen en ouders van basisschool de Zoutkamperril uit Zoutkamp.

Een van de dingen die deze fietsroute zo speciaal voor kinderen maakt, zijn de zoek- en doe-opdrachten onderweg. Die zijn verdeeld in drie levels, niet alleen kun je op die manier beter worden, maar is het ook mogelijk om de route vaker te fietsen. De opdrachten kunnen worden gemaakt in een routeboekje, na elke opdracht krijg je een letter waarmee je een code kan kraken om door te gaan naar het volgende level. Die code kun je invoeren op de website van de kinderfietsroute. Daar kun je ook het routeboekje downloaden waarmee je de opdarchten kan uitvoeren.

Route voor kinderen en begeleiders

De route volgt fietsknooppunten in de omgeving van Zoutkamp, maar is dankzij de eigen bewegwijzering ook zonder knooppuntenboekje goed te volgen. Daarbij hebben de ontwikkelaars voor een traject gekozen dat zo veel mogelijk over losliggende fietspaden voert, en waarbij er zo min mogelijk drukke wegen worden gekruist. Zo is de fietsroute veilig voor beginnende fietsers. Toch is het niet de bedoeling dat kinderen helemaal alleen de route op gaan. Een (volwassen) begeleider die meefietst kan de kinderen veilig over de moeilijkste verkeerspunten heen loodsen, maar als ouder is het natuurlijk ook gewoon gezellig om samen met je kind spelend op pad te zijn. Wil je als ouder weten waar je aan begint? Hier vind je alle informatie. 

De route is nog een pilot, maar de routemakers zijn wel van plan om in de toekomst meer van dit soort kinderfietsroutes te openen. De route is onderdeel van het project HiBike, een fietsspel waarbij basisschoolkinderen punten kunnen verdienen met fietsactiviteiten. Dat moet kinderen motiveren om vaker de fiets te pakken en zo actief buiten bezig te zijn.